RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Пуно дјеце, а мало васпитача и простора

На основу Закона о предшколском васпитању и образовању, у периоду од 12. маја до 6. јуна ће се примати пријаве за упис дјеце у обданиште „Наша дјеца“ у Брчком за школску 2014./2015. годину.

Мара Маткић, шефица Пододјељења за предшколско и основно образовање у Влади дистрикта каже да су, према евиденцији, родитељи до сада већ упутили 240 пријава, а да ће бити примљено само 83 дјеце.

„Нажалост, постојећи просторни и кадровски капацитети су такви да не можемо примити више малишана. Од овог броја биће могуће примити само једно дијете са посебним потребама, а имамо пет таквих пријава. Већи проблем од недостатка простора је недостатак радника односно васпитача због чега се у Влади и надлежним одјељењима покушава изнаћи рјешење како би што већи број дјеце био укључен у систем предшколског образовања“, рекла је Маткићева.

Према њеним ријечима, ако би се повећао број радника, у постојећим објектима би се ипак могло примити још између 80 и 90 малишана.

Иначе, сва дјеца ће бити уписана у вртић на основу одређених критеријума и у складу са приоритетима као што је егзистенцијални статус и степен инвалидитета родитеља, затим број дјеце из једне породице која већ похађају вртић и други.

Управни одбор обданишта „Наша дјеца“ је формирао комисију за бодовање свих пријава, те ће као и ранијих година, на основу увида у бодове, родитељи сами знати да ли добијају могућност да њихово дијете похађа вртић.

Обданиште „Наша дјеца“ организовано у објектима „Радост“, „Балонград“, „Сунчица“ и „Лане“ тренутно похађа око 350 малишана.

Смјештај дјеце у јаслице се, мјесечно, плаћа180, а у старије вртићке групе 150 марака. Међутим, самохрани, незапослени и родитељи са степеном инвалидитета од прве до четврте категорије плаћају 120 марака за јасличке, а 100 марака за вртићке групе, док су родитељи који примају сталну социјалну помоћ ослобођени плаћања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.