Brčko

“Put u NATO nema alternativu”, rečeno sinoć na tribini Demokratske fronte u Brčkom

Sifet Podžić ministar odbrane u Vijeću ministara BiH, Slavko Matanović ambasador naše zemlje u Italiji i Vlatko Glavaš zastupnik u državnom Parlamentu, sinoć su na tribini, u organizaciji brčanske Demokratske fronte, govorili o putu BiH u NATO savez.

Članstvo u NATO savezu nije upito jer je taj cilj usvojen od strane svih vladajućih političkih subjekata u BiH kroz ‘Stategiju vanjske politike naše zemlje’ koja je prihvaćena još 2015. godine, rečeno je ovom prilikom.

„Oni koji iz BH entiteta Republika Srpska retorički iskazuju protivljenje putu BiH u NATO, naročito bez ulaska u ovaj vojni savez Srbije, znaju da to nema suštinsku snagu, jer postoje opšte prihvaćeni i važeći dokumenti koje je, između ostalog, potpisao i SNSD, odnosno njegov lider Milorad Dodik i po kojima mi zvanično djelujemo, tako da cijeli proces ide naprijed“, rekao je ministar odbrane pri Vijeću ministara BiH Sifet Podžić.

Sa ulaskom Demokratske fronte u vlast na nivou države, BiH je načinila značajne iskorake naprijed, istakli su i poslanik u državnom parlamentu Vlatko Glavaš, kao i ambasador naše zemlje u Italiji, Brčak Slavko Matanović.

„Znamo da je podnijet „AMP-e“, tako da je NATO put nešto što je neupitno, nešto što je zacrtano u našem najvažnijem cjelodržavnom aktu pod nazivom „Strategija vanjske politike BIH“ koja je donesena i usvojena još 2016. godine“, istakao je ambasador Matanović.

I ova tribina, prema riječima predsjednika brčanskog DF-a Mensura Peljte je jasan pokazatelj rasta interesa građana za DF.

„Apsolutno se primjeti veliki progres Demokratske fronte Brčko jer trenutno imamo preko 500 novih članova, što je s obzirom da smo trenutno vanparlamentarna stranka u Distriktu, jako dobar, možda i procentualno najveći rast DF-a u cijeloj BiH“, rekao je Peljto.

U prilog ovoj tvrdnji, na neki način ide i činjenica da je sinoćnjoj tribini prisustvovalo pedesetak Brčaka članova i simpatizera Demoktarske fronte BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button