RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Reakcija Udruge dragovoljaca na “saopštenje” Udruge “Otpor HVO-a”

Priopćenjem za javnost oglasili su se iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Herceg-Bosne za Brčko distrikt BiH. Oštro su osudili nedavno priopćenje Udruge “Otpor HVO-a”. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

koje je objavljeno na portalu BDC televizije i u vijestima HIT televizije, a kojim se na najprimitivniji način, neviđenim lažima i izmišljotinama ponovno vrijeđa naša Udruga te osobito naši ratni zapovjednici Martin Frančešević i Ivo Filipović.

Prije svega moramo reći da nam nipošto nije želja dopisivati se priopćenjima sa marginalcima koji sebe nazivaju udrugom a imaju samo 3 člana i premda se jedan od njih ogradio od njihovih izjava.

Međutim, još ovaj put smo doista  morali odgovoriti  na niz laži i izmišljotina navedenih u “saopštenju” udruge „otpor HVO-a“ .

Moramo podsjetiti one koji su očito zaboravili, da je 108. Brigada  HVO-a,  jedna od najpriznatijih ratnih postrojbi u cijelom HVO-u . Uz 106. Orašku brigadu HVO jedina smo postrojba u Bosankoj Posavini  koja je obranila  svoje crte obrane te očuvala ogroman prostor (od Dubrava do Dubravica)  na kojemu živi Hrvatski narod.

U vrlo teškim i složenim uvjetima nismo ušli u sukob i zaratili sa Armijom BIH a očuvali smo dostojanstvo našega naroda , svetu zemlju i hrvatsko znakovlje na našim odorama.

Naravno neizmjerne su to zasluge  svih naših hrabrih bojovnika ali s ponosom ističemo da su im na čeli bili i zapovjedali ratni zapovjednici Martin Frančešević i Ivo Filipović. Omalovažavati ove ljude znači omalovažavati 108. Brigadu HVO-a. Dakako sa svakim se moguće neslagati ali djela se nemogu izbrisati.

Radi prave istine moramo reći da je Martin Frančešević doista bio oficir bivše  JNA . U 108. Brigadu HVO-a Bosanske Posavine je došao početkom lipnja 1992.godine te se dokazao kao pravi profesinalni vojnik i zapovjednik,  samim time zavrijedio je povjerenje i vojnika i nadređenih pa je imenovan 1. Ratnim zapovjednikom  samostalne 108. Pješačke brigade HVO.  Sve ove činjenice same po sebi dovoljno govore.

Ivo Filipović je već od samog početka sudjelovao u pripremama za obranu i naoružavanju te je odmah po formiranju 108. brigade HVO-a Bosanske Posavine (zajednička brigada sa bošnjacima), imenovan Zapovjednikom  2.bojne . Nakon razdvajanja brigada bio je Dozapovjednik a zatim i Zapovjednik 108. Pješačke brigade HVO , dakle i njegov ratni put je apsolutno neupitan.

Također i gosp.Tomo Hrgovčić, predsjednik takozvane udruge „otpor HVO-a“ je bio imenovan na mjesto logističara u 108. Brigadi HVO-a Bosanske Posavine ali čim je zagustilo nestao je kao i mnogi takozvani organizatori otpora, što branitelji i narod ovih prostora jako dobro pamte.

Isto tako moramo istaknuti da ratni Zapovjednici u svojim pozdravnim govorima na 5. Izbornom saboru UDVDR-a HVO HB Brčko distrikt BiH , nisu etiketirali nikoga niti jednom riječju. Jedino su u svojim govorima pozvali na jedinstvo branitelja i iznjeli svoje mišljenje da nam ne trebaju nove udruge i razjedinjavanje branitelja jer je postojala samo jedna 108. HVO brigada te da i bez podjela, imamo dosta problema u ovako složenoj državi BiH . Uistinu nam nije jasno gdje su se pojedinci ovdje prepoznali.

Na kraju, tzv. predstavnicima organizatora otpora poručujemo – Istinski otpor neprijatelju su organizirali ,vodili i zapovjedali oni koji za to imali pameti i hrabrosti te povjerenje svoga naroda i vojnika, oni koji su do poslednjeg dana rata djelili dobro i zlo s Hrvatskim pukom ovih prostora. To su jasno svi naši vojnici, Zapovjednici na svim razinima a osobito Zapovjednici brigade.

Ovo su činjenice i istina koju je narod prepoznao i zna cijeniti i poštivati. Zna se tko je organizirao otpor neprijatelju i u političkom smislu,  oslanjajući se  na prave domoljube i vjerne sinove svoga naroda.

Poštovana gospodo,  ovo je istina koju svi imalo pošteni ljudi znaju. Zakasnili ste na vlak hrabrosti, žrtve i slave . On je vozio od 1991. –  1995. godine a pošteni i hrabri iz njega nisu iskakali kad je bilo najteže.

Zbog svega izrečenog i stalnih prozivanja kroz kojekakva “saopštenja” morali smo se oglasiti što je na kraju i jedna od zadaća naše udruge te se više na ovakav način sigurno nećemo oglašavati naspram onih koji, ma što pričali i pisali nisu dostojni naše pozornosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Filip 31.03.2014. - 12:00 at 12:00

Poštovani predstavnici “ovih” i “onih” udruga Veterana domovinskog rata, ako Vam je cilj razbijati i dalje članstvo te ga svesti na kontrolirani broj, moram priznati da Vam je način idealan. Savršen čak!

Kometari su zaključani.