RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

FASCINANTNO: Ovo je 20 činjenica o čovjeku koje dokazuju da ima supermoći!

 

Da li ste znali da čovjek jednim vrlo neobičnim, ali krajnje jednostavnim potezom, može da pomjeri sopstvenu satnicu spavanja?

To je samo jedna od 20 stavki koje ilustruju neobičnost u funkcionisanju ljudskog tijela i pokazuju da imamo mnogo više moći nego što smo toga svjesni.

1.      Kad bi se ljudsko srce iščupalo iz grudi, neko vrijeme bi nastavilo da kuca, jer ima sopstveni sistem zahvaljujući kom bi, izloženo zraku, nastavilo da prima kiseonik.

2.      Želudačna kiselina je toliko jaka da se sluzokoža želuca u potpunosti obnavlja na svaka tri, četiri dana.

3.      Kad kiše, čovjek to čini brzinom većom od 160 kilometara na sat.

4.      Čovjekovi krvni sudovi dugački su ukupno 96.560 kilometara, što je dovoljno da se Zemljin ekvator omota oko dva i po puta.

5.      Ljudsko srce za jedan dan proizvede toliko energije da bi njom kamion mogao da se napaja više od 30 kilometara.

6.      Energijom koju srce proizvede tokom cijelog života kamionom bi moglo da se ode do mjeseca i nazad.

7.      Čovjekova koža u toku životnog vijeka od 70 godina odbaci toliko mrtvih ćelija da bi od njih mogao da se napravi cio jedan čovjek od 47 kilograma.

8.      Čovjek u toku života proizvede količinu pljuvačke kojom bi mogao da napuni dva puna bazena.

9.      Osim pet općepoznatih čula, čovjek ima i dodatno metačulo koje se zove propriocepcija. Radi se o kombinovanoj svijesti mozga o pokretima mišića sa osjećajem za položaj, oblik i veličinu dijelova tijela. Zahvaljujući tome možemo da dodirnemo bilo koji dio svog tojela i kada ga ne vidimo.

10.  Da je ljudsko oko kamera, rezolucija bi mu bila 576 megapiksela. Poređenja radi, kamera sa najvećom rezolucijom (Mamiya DSLR) ima 80 megapiksela i košta 34.000 dolara.

11.  Tijelo za jedan sat proizvede 180 miliona crvenih krvnih zrnaca.

      12. Ako u toku trudnoće majka ozlijedi neki od unutrašnjih organa, beba joj iz materice šalje     matične ćelije za “popravku“.

       13. Istraživači su u ljudskom pupku pronašli 1.458 novih vrsta bakterija.

       14. Čovjek može da resetuje sopstveni dnevni sat (ritam spavanja) ako uperi svjetlo u zadnji dio koljena.

       15. Čovjek može da preživi dva mjeseca bez hrane.

    16. Receptori čula ukusa ne nalaze se samo na jeziku, već i u stomaku, crijevima, pankreasu,   plućima, anusu, testisima i mozgu.

    17. Jedno od objašnjenja fobija kaže da su strahovi zapravo sjećanja koja su nam prenijeta preko naslijeđenih gena predaka.

    18. Ljudski mozak je u stanju da izvršava zadatke u toku REM faze sna, na primjer, da čuje i nauči novu muzičku numeru.

    19. Naučno je dokazano da čak i mala doza osjećaja moći kod čovjeka utiče na promjene u mozgu. Uglavnom se radi o smanjenju empatije.

    20. Ako vještački napravite izraz lica koji oponaša neku emociju, počećete tu emociju da osjećate.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.