Brčko

Реформа јавне управе сталан и непрекидан процес на путу ка ЕУ

Реформа јавне управе у Босни и Херцеговини је сталан и непрекидан процес у који су укључени сви нивои власти.

У оквиру реформе јавне управе у Брчком у овој години планирано је усвајање Закона о државној служби, Закона о јавној управи, Закона о електронском потпису, Стратегије комуникације, Е-плаћање, али и формирање јединице за интерну ревизију.

Ово су активности које ће се показати као модел у раду по усвојеном акционом плану, каже Давор Шолаја, координатор за реформу јавне управе у Брчком.

Према његовим ријечима, у току су завршна усаглашавања “Заједничке платформе” која би успоставила политички и правни оквир свa четири нивоа  власти, с циљем спровођења Стратегије за реформу јавне управе као и њених акцијских планова донесених у 2020.

Јавности је познато да Фонд за реформу јавне управе није оперативан од краја 2017. године, тако да се одаје утисак да је све стало или у најмању руку успорило реализацију реформског процеса у БиХ. Разлог ове блокаде би се могао потражити како кроз призму политичког неразумијевања и неусаглашавања тако и због финансијског аспекта. Изазови који су пред нама можда представљају подстрек да једино кроз разговор и разумијевање функционисања сваког појединачног нивоа власти у БиХ можемо заједнички дјеловати и ослободити се политичких притисака, те заједно кренути у реформске процесе у БиХ, с циљем да се омогући испуњење услова за статус кандидата и коначног циља – приступања у ЕУ“, истакао је Шолаја.

На питање постоји ли консензус и политичка воља у Влади Брчко дистрикта да се започете реформске мјере спроведу, Шолаја је рекао да када говоримо о реформским мјерама из Акционог плана, морамо сагледати све чињенице и покушати што брже имплементирати оне мјере које не захтијевају пуно времена, као и финансијска средства за реализацију истих.

„То не значи да треба занемарити остале мјере, које су сложеније и изискују додатни напор и усаглашавања, али и политичку подршку. Потребно је да Влада и институције раде синхронизирано с циљем равномјерне реализације мјера у свим областима које су утврђене Акционим планом“, истако је Шолаја.

О томе да ли Брчко дистрикт има довољан број службеника, средстава и техничку оспособљеност и опремљеност да се „ухвати у коштац” са реформом јавне управе и каква је подршка државе и страних партнера Брчко дистрикту по питању реформе Шолаја је рекао:

Што се тиче Брчко дистрикта, сматрам да је сазрело вријеме да се активно ради на имплементацији реформских процеса, кроз имплементацију стратегија које доносе Владе и да је прошло вријеме чекања да видимо шта ће се дешавати. Ми морамо направити искорак и заједнички радити на успостављању сaвремене управе која има за циљ задовољство корисника услуга тј. грађана. Наравно да је помоћ страних партнера добродошла и да сваки пројекат који се иницира са њихове стране својеврстан бенефит који требамо препознати и искористити на најбољи могући начин“, каже Шолаја.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button