RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Revizija finansijskog poslovanja u Brčko distriktu bez negativnih mišljenja

Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja javnih službi i institucija Distrikta u minulom jednogodišnjem periodu sačinila je ukupno trideset revizorskih izvještaja, od kojih se 29 odnosi na finansijsko poslovanje, dok je jedna revizija učinka.

„Devet revidiranih subjekata je dobilo pozitivno mišljenje u pogledu finansijskog poslovanja, dok je njih dvadeset imalo revizorsko mišljenje sa rezervom“, rekao je glavni revizor Nekir Suljagić.

Nekir Suljagić

I dalje ostaje problem primjene revizorskih preporuka za korigovanje finasijskog poslovanja jer ih je za protekli izvještajni period, kroz predreviziju i reviziju, sačinjeno ukupno 681, a implementirano svega 16 procenata. Od ukupnog broja, 36 posto datih preporuka je u primjeni, dok čak 48 posto, uopšte nije primjenjeno.

„Upravo neprimjenjivanje datih preporuka je problem koji sve institucije u Distriktu, zajedno sa našom kancelarijom, trebaju rješavati. Stoga je jedna multisektorska radna grupa već u procesu sačinjavanja, upustva, dokumenta u kojem će biti predviđene i sankcije za one, revidirane subjekte, koji nisu proveli date preporuke“, naglasio je Suljagić.

Ono što treba rješavati u narednom periodu, kad je rad same Kancelarije za reviziju u Distriktu u pitanju, jeste kadrovski je ojačati.

„Imamo nekoliko revizora koji su pred penzijom pa nam je kadrovsko ojačavanje mlađim stručnim kolegama neophodno, tim prije jer se u posljednjih godinu dvije formiralo još pet subjekata, koje imamo obavezu revidirati, a broj naših izvršilaca je ostao isti“, naglasio je Suljagić.

Inače, trenutno u brčanskoj Kancelariji djeluje četri dvočlana tima za finansijsku i jedan dvočlani tim za reviziju učinka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Smanjiti broj ugovora o djelu, kroz rad na određeno vrijeme

Admir Kadrić