RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopćenje za javnost: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom članka 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“, broj: 24/08, 25/08, 20/13, 16/18, 8/19, 11/20 i 24/20), obavještavamo pravne i fizičke osobe na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da je Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 68. redovitoj sjednici održanoj 14. 10. 2020. godine usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Između ostalog ovim se Zakonom propisuje sustav zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obvezno provode radi sprječavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obveze tijela i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih osoba i poduzetnika u postupku provedbe mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Također ovim su Zakonom propisane i sankcije za kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Novčane kazne se mogu izreći:

  • zdravstvenoj ustanovi (od 1.000 KM do 10.000 KM)
  • odgovornoj osobi u zdravstvenoj ustanovi (200 KM do 2.000 KM)
  • zdravstvenom radniku ako ne prijavi zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obveznom prijavljivanju i ne poduzima mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti povezanih s pružanjem usluga zdravstvene zaštite (od 100 KM do 1.000 KM)
  • pravnoj osobi koja obavlja poslovnu djelatnost (od 1.000 KM do 10.000 KM)
  • odgovornoj osobi u pravnoj osobi (od 200 KM do 2.000 KM)
  • poduzetniku (od 200 KM do 1.500 KM)
  • veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (1.000 KM do 10.000 KM)
  • odgovornoj osobi u veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (od 200 KM do 2.000 KM)
  • poduzetniku koji obavlja veterinarsku djelatnost i koji ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (200 KM do 1.500 KM)
  • fizičkoj osobi (od 100 KM do 1.000 KM).

Ovom prilikom posebno naglašavamo da zdravstvena ustanova i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne prijave zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obveznom prijavljivanju, ne provode posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti određene podzakonskim aktima.

Pravna osoba koja obavlja poslovnu djelatnost, odgovorna osoba u pravnoj osobi kao i poduzetnik mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne osiguraju sanitarne preglede zaposlenih osoba, ne obave kontrolu korištenja propisane zaštitne opreme te ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Fizička osoba može biti kažnjena, pored ostaloga, ako odbije da se izolira, hospitalizira i liječi od zarazne bolesti, odbije da se cijepi protiv hepatitisa B, odbije da se stavi pod zdravstveni nadzor ili ne koristi propisanu zaštitnu opremu.

Novčanom kaznom može biti kažnjen roditelj odnosno skrbnik djeteta ako odbije cijepljenje djeteta cjepivom iz programa obvezne sistematske imunizacije.

Ako se preventivnim djelovanjem ne postigne svrha, mjerodavna inspekcija će poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanim ovlastima, a nakon što Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupi na snagu.

Inspektorat Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od sutra dodatno popuštanje mjera u Brčkom

Sandra Živković

Saopštenje organizacije “Narod i pravda” u Brčkom

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Odgovornost i hitnost ključni za osiguranje prosperiteta u Brčkom

Radio Brčko