RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje za javnost Udruženja dijabetičara Brčko distrikta

Beskrajno smo zahvalni i ponosni što smo u mogućnosti podjeliti sreću i uspjeh sa svim građanima Brčko distrikta BiH, jer je dana 31.01.2022. godine Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usvojio Odluku o utvrđivanju programa finansiranja senzora za kontinuirano mjerenje vrijednosti glukoze, te je ovom odlukom učinjen veliki iskorak kada je u pitanju praćenje i mjerenje glukoze.

Posebnu zahvalnost dugujemo predstavnicima zakonodavne vlasti koji su svojim angažmanom i djelovanjem doprinijeli da se obezbijede nedostajuća finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta, svim predstavnicima izvršne vlasti, Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, potom Upravnom odboru i menadžmentu Fonda zdravstvenog osiguranja.

Zahvalnost takođe želimo uputiti medicinskoj struci u Brčko distriktu koji su nesebičnom podrškom podržali sve aktivnosti koje su predhodile ostvarivanju ovog cilja. Pored toga, upućujemo zahvalnost svim zaposlenicima i predstavnicima organa uprave i institucija Brčko distrikta BiH koji su učestvovali u realizaciji ovog postignuća, članovima Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH, kao i svim drugim građanima.

Finasiranje navedenih uređaja je predviđeno za osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH oboljela od dijabetesa TIP1 koji su na intenziviranoj terapiji insulinom i licima kod kojih je izvršen operativni zahvat pankreatektomije. Posebna karakteristika ovih uređaja je da imaju alarme koji upozoravaju  korisnike koji nisu u stanju prepoznati simptome hipoglikemije i hiperglikemije te senzor automatski prepoznaje pad odnosno rast glukoze i alarmira same korisnike.

Više o udruženju dijabetičara Brčko distrikta BiH

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH od 2004. godine se zalaže za unapređenje i ostvarivanje prava osoba sa šećernom bolesti. Udruženje neprekidno djeluje 18. godina gdje se kroz svakodnevni rad pružaju pacijentima i građanima sve potrebne informacije o dijabetesu, stručna pomoć putem naših prijatelja doktora , pomoć u izvanrednim situacijama kada se pojave nestašice pojedinih sredstava, materijala ili uređaja za mjerenje glukoze ali i svim ostalim sitacijama kada možemo pružiti bilo kakvu pomoć. Pored organizacije edukativnih rekreativnih kampova za djecu i mlade koja su oboljela od dijabetesa, koje udruženje 16. godina unazad realizuje, takođe se možemo pohvaliti i sa edukacijom iz oblasti dijabetesa za djecu, članove, nastavno osoblje u školama, predavanja stručnih lica, te se zalažemo u svim segmentima za bolji, lakši i zdraviji život osoba oboljelih od šećerne bolesti. Prepoznavanje olakšica u borbi za normalniji život smo stekli tokom brojnih simpozijuma i kongresa koje smo pohađali u prethodnom periodu u zemljama iz okruženja, gdje su stručna lica iz ove oblasti predočila značaj korištenja uređaja za kontinuirano mjerenje glukoze.

Udruženje u narednom peridu kreće u sveobuhvatnu kampanju gdje će naglašavati i edukovati učenike, pacijente i građane o važnosti prevencije dijabetesa, o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti kao metodima da se u što većoj mjeri spriječi nastanak ovog oboljenja te da se preveniraju tečke komplikacije i ogromni troškovi koji nastaju kao posljedica neregulisanog dijabetesa.

S tim u vezi, svi oboljeli, novooboljeli kao i građani koji imaju bilo koga u porodici sa dijabetesom ili jednostavno žele znati više uvijek mogu posjetiti Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH u ulici R. Dž. Čauševića 30, radnim danima od 07:00h do 14:00h.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Саопштење за јавност СНСД-а поводом 25 година од егзодуса Срба из Хрватске

Radio Brčko

Saopštenje za javnost HDZ-a 1990: Hoće li radne subote biti i za administraciju Odjela za obrazovanje?

Radio Brčko

СП Брчко: Велики УПИТНИК над школском 2020 – 2021. годином?

Radio Brčko