RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Scanlan: Modernizacija “Luke Brčko” otvara put za nove infrastrukturne projekte

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan pozdravlja što je Skupština Distrikta Brčko usvojila Sporazum s EBRD-om o zaduženju namijenjenom modernizaciji “Luke Brčko”. 

– Međunarodna zajednica među bosanskohercegovačkim vlastima traži partnere koji su opredijeljeni za dobro upravljanje i ostvarivanje rezultata za dobrobit svojih zajednica. Odobrivši ovu infrastrukturnu investiciju, koju su prije više od dvije godine podržale sve nadležne institucije BiH, vlasti Brčkog su dokazale da mogu biti pouzdan partner. Što je još važnije, i Vlada i Skupština Brčkog pokazali su opredjeljenje za stvaranje uslova za ubrzan razvoj i prosperitet Distrikta – rekao je supervizor.

Modernizacija jedine rječne luke u BiH, naglašava on, otvorit će vrata drugim infrastrukturnim projektima od javnog značaja, kao što su oni koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, namijenjeni poboljšanju vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpada u Distriktu.

– Time će se stvoriti dalji uslovi za rast privrede i sve što je s tim povezano, kao što je otvaranje radnih mjesta i porast prihoda kojima će se obezbijediti bolje usluge za građane – riječi su supervizora Scanlana.

U tom kontekstu, on je podvukao koliko je važno finalizirati i druge ključne kratkoročne prioritete. U tom smislu, usvajanje budžeta za 2019. godinu do kraja ovog mjeseca je imperativ kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje institucija Distrikta i pružanje javnih usluga. Drugi važni zadaci su potpuno uvođenje fiskalnih kasa do kraja juna, čime će se ojačati borba protiv sive ekonomije, učvrstiti vladavina prava i ostvariti veći prihodi za javne usluge. Još ove jeseni trebalo bi usvojiti i poboljšani zakon o budžetu, kojim će se unaprijediti fiskalna disciplina, transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava.

– Brčko ima sve elemente da bude priča o uspjehu. Ali samo kroz konkretne poteze, kao što je jučerašnja odluka izabranih zvaničnika, taj potencijal zaista može i ostvariti za dobrobit svih građana Brčkog – zaključio je Scanlan, sapćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Nulta tolerancija prema korupciji preduvjet za postizanje zajedničkog prosperiteta

Radio Brčko

Scanlan: Slijedi potvrđivanje rezultata dok se rad na reformama nastavlja

Radio Brčko

Za nastavak reformi u Brčkom, neophodno formiranje vlasti ove godine

Radio Brčko