RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Scanlan u Brčkom: Glavni problem je to što su političari zaboravili da javni interes mora biti na prvom mjestu

“Fiskalizacija u Brčko Distriktu biće završena ovog mjeseca i ja čestitam Direkciji za financije Brčko Distrikta na uloženim naporima. Fiskalizacijom će se ojačati vladavina prava, izjednačiti uvjeti za poslovanje i osigurati da se uporedo sa rastom privatnog sektora precizno utvrde novi nivoi potrošnje za eventualna buduća podešavanja koeficijenta za raspodjelu prihoda. Ovo je značajan korak u postavljanju temelja za bolju budućnost i borbu protiv sve češćeg mišljenja da jedino emigracija može osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost”, izjavio je supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan nakon sastanka sa šefom Direkcije za financije Matom Lučićem, prilikom njegove dvodnevne posjete Brčkom.

Supervizor Scanlan nastavio je svoje redovne konsultacije sa predstavnicima vlasti Brčko Distrikta i naglasio je značaj usvajanja novog Zakona o budžetu nakon ljetne pauze kako bi se osiguralo da financiranje bude ne samo transparentno nego i svrsishodno i u službi unapređenja sigurnosti, javnih usluga i ekonomskog rasta u Distriktu.

Tokom sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka, Sinišom Golićem iz PDP-a, Inom Pamučkić-Karagić, SBB, Admirom Nurkovićem, BDP i Radoslavom Bogićevićem iz NDP-a, supervizor je razgovarao o sveukupnoj situaciji u Brčkom, te ih upoznao o sadržaju razgovara sa predstavnicima političkih stranaka tokom ranijih posjeta, odnosno o potrebi postojanja jedinstva u ponovnom pozicioniranju Brčkog kao uspješnog modela.

“Nažalost, u nekoliko posljednjih godina, političari su zaboravili da javni interes mora biti na prvom mjestu”, naglasio je supervizor kao glavni problem. On je dodao da je “najveća obaveza svih javnih dužnosnika, bilo izabranih zvaničnika bilo državnih službenika, da osiguraju efikasno i uspješno funkcioniranje institucija u Distriktu koje su u službi ljudima”.

On se također sastao sa predstavnicima Javnog komunalnog preduzeća u Brčko Distriktu kako bi procijenio, na osnovu sastanaka koje je nedavno održao sa predstavnicima nadležnih entitetskih vlasti i elektroprivreda, kako se može poboljšati sigurnost snabdijevanja električnom energijom u Brčko Distriktu.

“Uvijek se radujem susretima sa poduzetnicima, posebno mladim. Oni razumiju da je rast privatnog sektora jedini način da Brčko Distrikt postane aktivna i održiva zajednica. Pozdravljam stavljanje jačeg fokusa na javno-privatnu saradnju u cilju unapređenja poslovne klime u Distriktu. Živjeti od koeficijenta 3,55% za raspodjelu prihoda nije održiv model. Prema tome, postoji potreba da se brzo pokrene razvoj privatnog sektora i otvore radna mjesta”, izjavio je supervizor Scanlan nakon sastanaka sa predstavnicima Bimal grupe, Privredne komore, Poslovnog foruma i Mreže mladih poduzetnika Lux.

Na kraju njegove pete posjete Brčko Distriktu u ovoj godini, supervizor Scanlan obišao je lokaciju mosta Brčko-Gunja, uz kratku posjetu Gunji (Republika Hrvatska), kako bi na licu mjesta vidio stanje mosta koji je sada zatvoren za promet teretnih vozila: “Pozdravljam inicijativu vlasti Brčko Distrikta da uspostave koordinaciju sa odgovarajućim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj i dogovore se o zajedničkom pristupu u cilju brže rekonstrukcije mosta, uključujući i korištenje javnih sredstava Brčko Distrikta. Ovo je izuzetno hitan projekat za Distrikt i ja ću se i dalje zalagati na svim nivoima i na obje strane rijeke za njegovu brzu implementaciju”.

Foto: Arhiva

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Otvorena izložba u Gradskom muzeju

Sandra Živković

Brčko: Registrovana 22 nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko

Zbog sukoba interesa NiP se obratio Supervizoru za Brčko

Mirsad Arnautović