RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Seminar o osnovnim principima državne pomoći

U organizaciji Savjeta za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Projektom EUCOMP IPA 2011 “Podrška provođenju propisa u oblasti konkurencije u Bosni i Hercegovini i dalje jačanje politike konkurencije, uključujući i komponentu državne pomoći” kojeg finansira Evropska unija, u Brčkom se danas održava seminar pod nazivom “Osnovni principi državne pomoći”.

„Bitno je da proces davanja državnih pomoći, koje su prije svega za regionalni razvoj, preduzeća u poteškoćama i zapošljavanje, ide u skladu sa jasnim propisima kao u EU. BiH je 2012. godine zbog toga usvojila novi Zakon o sustavu državne potpore i zato smo tu da pomognemo sa direktnim iskustvima nove zemlje članice na procesu implementacije tog zakona “, istakao je Primož Vehar, rukovodioca projekta EU za područje konkurencije i državne pomoći.

Lea Jagodič Lekočević, ekspert na ovom projektu iz Odjela državne pomoći Ministarstva finansije R Slovenije, istakla je da se kroz ovaj projekat daju osnovne konture i principi državne pomoći.

„Državna pomoć se može dodjeljivati na sva područja ekonomije, ali pošto se davanjem javnog novca u ekonomiju pretpostavlja da se remeti slobodna konkurencija, ona mora da ide po propisanim principima i pravilima koja važe za sve države članice“, dodala je Jagodič Lekočević.

Prema riječima Amre Abadžić, šefa Pododjela za privredni razvoj brčanske Vlade i član Savjeta za državnu pomoć, donošenje Zakona o sistemu državne pomoći za BiH, pa tako i entitete i Distrikt, znači obavezu za izvještavanje i i evidentiranje kompletne državne pomoći.

“To se sada evidentira i taj postupak i procedure su teške, sve je novo i uvodimo se u sistem. Ovaj projekat EU i iskusni stručnjaci danas će nam dati pojašnjenja o tome s kojim problemima su se oni susretali i na koji način su izvještavali, evidentirali državnu pomoć i provodili zakon u potpunosti“, rekla je Abadžić.

Još je dodala da je dosadašnji obim podsticaja u privredi po svim oblicima daleko veći od predviđenih normi EU koje nam se nameću kroz novi zakon.

„Zbog toga što sistem državne pomoći još nije profunkcionisao. Još uvijek ima nejasnoća oko oblika i dodjeljivanja državne pomoći. Entiteti su donijeli uredbu o kriterijima za dodjelu državne pomoći, a Brčko distrikt obzirom da nema taj akt treba što brže da donese odluku o tim kriterijim, koja je trenutno u procesu razmatranja kod parlamentarne većine“, pojasnila je Abadžić.

Ovaj seminar je predviđen za Brčko Distrikt i opštine u ovoj regiji, a vrijednost ovog projekta je milion i po eura.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.