RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Штете од поплава максимално до 20. 000 марака

Шесточлана Комисија задужена за сагледавање стања током поплава на подручју дистрикта је, у посљедња три дана на терену, утврдила да је неопходно око 200. 000 марака за отклањање тзв. уских грла на водотоцима ријека Брке и Тиње на којима се вода излијева из корита, санацију једног клизишта и неке путеве.

Поплавама су највише погођена мјеста у јужном дијелу дистрикта, засеок Цвијановићи код брчанског насеља Бијела, те мјесне заједнице Брка и Паланка.

Према ријечима Џевдета Шаховића, шефа Одјељења за пољопривреду у брчанској Влади, такође је сагледана штета на кућама и објектима, те процијењена на максимално 20. 000 марака.

„Утрђено је да је у Паланци и Брци вода ушла у 26 кућа и то углавном у приземне дијелове стамбених објеката или подрумске просторије гдје је дошло до оштећења подова и столарије. У пољопривреди је штета настала на пластеницима, системима за наводњавање и другом“, рекао је Шаховић.

Све ове информације изнесене су, током данашњег засиједања Владе дистрикта, гдје је закључено да ће се стање, у наредном периоду, још детаљније пратити уз ангажовање већег броја одјељења, институција и установа.

То, према ријечима градоначелника Анте Домића, подразумијева да се дефинишу тзв. уска грла која ће, уколико се отклоне, у будућности умањити штету од поплава, затим да се дефинишу техничке карактеристике и финансијски оквири како би скупштина одобрила издвајање новца из буџетских залиха.

„Такође имамо задатак да се, увезивањем свих јавних институција, установа и предузећа, који би могли дјеловати на уклањање штета, припремимо на евентуалне нове поплаве. У том смислу ће бити успостављена веза између одјељења брчанске Владе, Јавног предузећа „Путеви“, „Комунално“, Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ и Јавне установе „Радио Брчко“ као јавног сервиса локалне власти путем кога ће грађани из цијелог дистрикта моћи да шаљу информације уколико наступи нова опасност од поплава“, рекао је градоначелник Домић.

Комисија за сагледавање стања током поплава на подручју дистрикта ће поново прекосутра информисати брчанску Владу о ситуацији по овом питању, а током два дана празника ће бити ангажоване дежурне екипе које ће пратити стање на терену.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.