RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježavanje 22.godišnjice od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti

Koordinacija brčanskog „Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka“, zatim „Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata“ i „Udruge zatočenih“ – „Udruženja logoraša“ Brčko distrikt BiH, prezentovala je danas, na konferenciji za novinare, program obilježavanja 22. godišnjice od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom.

U srijedu, 30. aprila, u 11. sati, programom je predviđeno, kako je kazao Ramiz Ahmetović, predsjednik „Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka“ Brčko distrikt BiH, okupljanje kod graničnog prelaza Brčko, gdje će se prisutnima obratiti predstavnici ovih uduruženja, a biće položeno i cvijeće na mostu.

U nedjelju 4. maja, biće okupljanje ispred hotela „Grand Posavina“, zatim sale „Partizan“ i hangara „Logor Luka“, a za ponedjeljak, 5. maja, u džamiji Ivici, učit će se tevhid za nevino ubijene civile, te položiti cvijeće na Memorijalnom centru Meraje Brčko distrikta BiH.

Ahmetović je rekao, da su u ovoj koordinaciji, nezadovoljni radom Tužiteljstva i Policije, naglasivši da je do sada za počinjene ratne zločine na području Brčkog, dosuđeno samo 100 godina i devet mjeseci.

“To je za jedanaest osoba koje su osuđene. Pored njih, pet osoba je oslobođeno, a u fazi optuženja nalazi se devet osoba”, precizirao je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, do sada je pronađeno i ukopano 256, dok se još traže posmrtni ostaci do oko 200 osoba.

“U petak su izvršene dvije identifikacije, a u maju bi trebale biti izvršene još dvije. U Tuzli već imamo posmrtne ostatke četiri identifikovane osobe, tako da ove godine možemo očekivati jednu kolektivnu dženazu”, dodao je Ahmetović.

Marin Brkić, predsjednik „Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata“ Brčko distrikt BiH, kazao je ovom prilikom da se ne zna ko su ljudi koji su stradali na mostu, ali da onaj ko je počinio taj zločin do danas nije kažnjen, kao ni njegov nalogodavac, što nije dobro za Brčko distrikt BiH i čitavu BiH.

„U obilježavanju godišnjice na mostu 30. aprila učestvujemo i mi Hrvati, jer ovaj grad je pripadao i Hrvatima i oni su bili tu, na tom stravicnom mostu. Imamo i dva predmeta, Luka i Ulice – Laništa, stradanje Hrvata 8. maja 1992. godine, koji su odneseni u Tužilaštvo BiH. Zbog specifičnosti predmeta, imali su rok sedam godina da se riješe, međutim osma godina je nastala u aprilu, a nema nikakakvog posebnog odgovora“, istakao je Brkić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!