RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sindikat: Apel Vladi da se Zakon o radu uputi u skupštinsku proceduru

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH održalo je redovnu sjednicu na čijem Dnevnom redu su se našli Zakon o radu i budžet Brčko distrikta BiH.

Sekretar brčanskog Sindikata Ilija Kalajdžić istakao je, da će danas sa ove sjednice Vladi biti upućen zahtjev i apel da se Zakon o radu, za koji je konačan tekst od strane Ekonomsko-socijalnog vijeća Vladi dostavljen u junu prošle godine, uputi u skupštinsku proceduru.

„Zakonom o radu je predviđeno da se polusatni odmor uračunava u radno vrijeme što već primjenjuju u Javnoj upravi. Zato na terenu imamo jedan diskriminatorski odnos prema ostatku radnika u javnim preduzećima i realnom sektoru. Novim zakonom smo predvidjeli da godišnji odmor traje 20 dana i da se svaki prekovremeni rad mora platiti. Distrikt je bio u obavezi, a prema agendi, da zakon donese još u 2016. godini. Zato Vladi upućujemo apel da pokrene sve neophodne mehanizme i da se zakon što prije nađe u skupštinskoj proceduri“, istakao je Kalajdžić.

Kako je naveo, zakonom nisu predviđeni platni razredi, već će se to regulisati opštim aktima i pravilnicima koji se prema zakonu moraju donijeti u roku od šest mjeseci.

Kalajdžić naglašava  da problem predstavlja i činjenica što ne postoji Odjeljenje za rad.

„Sfera rada i radnička prava, zakonodavstvo iz radno-pravne oblasti je gurnuto u drugi plan i zato imamo sada na sceni odlazak radnika sa ovih prostora. Radnici ne mogu da se pomire sa činjenicom da ne mogu da podignu kredit jer im radno mjesto nije sigurno, nije sigurno oformiti porodicu i zato ljudi odlaze. Prvi korak je što prije donijeti Zakon o radu i ponuditi radnicima određene benifite kako bi ostali ovdje“, dodao je Kalajdžić.

Na sjednici je razgovarano i o budžetu Brčko distrikta, prvenstveno u smislu da opet nisu izdvojena sredstva za formiranje Odjela za rad.

„Ne tražimo ništa radikalno već da se od postojećih odjeljenja formira ovo novo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku jer ovi poslovi ne mogu biti pridodati nekom postojećem odjeljenju. Također, budžetom treba konačno predvidjeti sredstva i ući u priču formiranja Agencije za razvoj Brčko distrikta“, kazao je.

Kao bitno dodaje potrebu i da se obezbijede sredstva, kako bi se uozbiljio rad Ekonomsko-socijalnog vijeća, odnosno bio plaćen rad članova Sindikata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Калајџић: Закон о раду чека на усвајање!

Миљана Ђурђевић

Брчко: Синдикат тражи веће казне за непоштовање Закона о регулисању цијена у дистрикту

Vladimir Matijević

Brčko: Sindikat traži ujednačavanje plata administracije i realnog sektora

Suvad Alagić