RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Skupštinska komisija razmatrala novi Zakon o radu

Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine Brčko distrikta danas je razmatrala nacrt novog prijedloga Zakona o radu koji bi se trebao naći pred  poslanicima na prvom narednom skupštinskom zasijedanju. U radu Komisije su učestvovali svi socijalni partneri koji su proteklih mjeseci radili na izradi ovog akta.

S obzirom da se radi o aktu koji je predviđen Reformskom agendom BiH 2015. – 2018. godine i kojeg su entiteti usvojili prije nekoliko godina, obaveza Brčko distrikta je da što  prije usvoji ovaj zakon na kojem su dugo radilo proteklih mjeseci.

Novi Zakon o radu predviđa mnoge promjene u odnosu na aktuelni zakon no većina se slaže da kroz amandmane treba ispraviti uočene nedostatke kazao je Tomislav Stjepanović predsjedavajući komisije.

Član Komisije dr. Branislav Mihajlović je naglasio da, iako se radi o sasvim novom tekstu Zakona o radu, neka od predloženih rješenja nisu dobra za radnike osobito one koji rade smjenski rad u zdravstvu.“Predstavnici brčanskog Sindikata su iznijeli svoj negativ stav oko toga što jedino Brčko distrikt već godinama kasni u usvajanju ovog zakona”, istakao je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata.

Iako je komisija proslijedila zakon u dalju skupštinsku proceduru svi su se složili da   predloženi tekst novog Zakona o radu treba dopuniti amandmanima, te da bi uspostava Odjela za rad i radne odnose u Vladi Brčko distrikta značajno doprinijelo bržoj i boljoj pimjeni ovog zakona u praksi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sjednica brčanskog Parlamenta naredne srijede

Admir Kadrić

Milić: Što prije usvojiti novi Zakon o radu

Radio Brčko

Brčko: Parlament danas o lokaciji dvorane i setu zakona o platama

Admir Kadrić