RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sindikat Brčko Distrikta Vladi uputio listu zahtjeva u povodu 1. maja

U povodu Međunarodnog praznika rada 1. maja Predsjedništvo Sindikata Brčko Distrita danas je održalo 40. sjednicu. Na dnevnom redu su bili: Zahtjev Vladi povodom 1. maja, Prvomajska čestitka i poruka, te referat Sindikata posvećen 1. maju koji će biti upućen drugim sindikalnim organizacijama.
Govoreći o zahtjevima Sindikata koji će biti upućeni Vladi odmah nakon sjednice, Ilija Kalajdžić, sekretar brčanskog Sindikata je kazao da Sindikat od Vlade Brčko Distrikta traži obezbjeđivanje redovnih plata i doprinosa za sve radnike u Distriktu, a posebno uplate doprinosa za PIO/MIO, jer ova oblast nije pravno uređena, tako da su radnici u Distriktu “diskriminisani na zakonit način”. Sindikat traži da se obezbijedi da se zakoni iz radono- pravne oblasti primjenjuju, da se omogući da i radnici u privredi i tercijalnom sektoru imaju pravo da praznuju 1. maj, da se uvede reforma javne uprave i uvede novo Odjeljenje za rad, zapošljavanje i boračko- invalidsku zaštitu, da se učine napori na donošenju novog Zakona o platama u Distriktu, kao i da Vlada učini sve potrebne radnje da sa socijalnim partnerima potpiše Opšti kolektivni ugovor za Brčko Distrikt BiH, precizirao je Kalajdžić.
U nastavku rada sjednice pročitan je kraći prigodan referat o dosadašnjem radu Sindikata Brčko Distrita, a upućen je i poziv radnicima za članstvom u Sindikatu jer samo tako radnici mogu ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.