RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Sindikat traži polovinu prosječne plate kao jednokratnu novčanu pomoć

Nakon danas održane sjednice Predsjedništva Sindikat Brčko distrikta BiH iznio je novi zahtjev prema vlastima Brčko distrikta kojim se traži polovina prosječne plate iz prošle godine u Brčko distriktu za uposlenike javne uprave sa srednjom i nižom stručnom spremom.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić za Radio Brčko naveo je da je Predsjedništvo Sindikata danas zasijedalo povodom konkretnog prijedloga predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Siniše Milića da se onima koji štrajkuju u javnoj upravi, a imaju srednju i nižu stručnu spremu pomogne sa jednokratnom novčanom pomoći od 300 KM. On je naveo da Sindikat smatra da je ta pomoć nedovoljna i zatražio pomoć od polovine prosječne plate iz prošle godine u Brčko distriktu za usposlenike sa srednjom i nižom stručnom spremom.

„Mi smo danas na sjednici Predsjedništva Sindikata razmatrali tu neformalnu ponudu jer ona još uvijek nije došla kao zvanična ponuda ispred Vlade Brčko distrikta. Radnici sa srednjom stručnom spremom u Sindikatu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su stava da ta ponuda u uznosu od 300 KM jednokratne novčane pomoći je nedovoljna i iznijeli smo jedan opet novi zahtjev, novi prijedlog jer ovo je klasično pregovaranje, da to bude iznos novčane pomoći od 50 posto prosječne plate koja je isplaćena u Brčko distriktu za 2022. godinu“, precizirao je Babić. On je dalje kazao da će ovaj prijedlog biti zvanično upućen i prema Vladi Brčko distrikta i da se nada prihvatljivom rješenju za obje strane.

„Konačno je pomjerena neka ta tačka u pregovaranju jer do sad nije bilo nekog pomaka od onoga što su oni nudili, pet posto sada i pet posto od početka iduće godine u dijelu povećanja plata. Ovo je sad neki novi momenat i mi se nadamo da se konačno promijenio taj tvrdi stav Vlade Brčko distrikta u pregovaranju sa Sindikatom“, rekao je Babić.

On je dodao da je Sindikat obavio razgovore sa svim sindikalnim organizacijama u Brčko distriktu koji su u štrajku, kao i sa onima koji planiraju da podrže i uđu u ovaj štrajk. Babić je kazao da ovo i jeste njihov prijedlog s tim da se pokuša od početka nove godine, odnosno do početka nove godine, platni razred za srednju i nižu stručnu spremu podignuti na jedan određeni nivo kroz platu.

„Mi smo u proteklom periodu imali više neformalnih razgovora sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta tako da neki zvanični stav njihovog pregovoračkog tima i nas očekujemo u ponedjeljak. Naše sindikalne organizacije nastavljaju i dalje štrajk sve do kraja pregovora“, još je kazao Babić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.