RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Siniša Milić: Osnov za iscrtavanje dionica autoputeva kroz Distrikt je Sporazum potpisan prije više od dvije godine

Osnov za crtanje trasa dionica autoputeva kroz Distrikt je Sporazum koji je potpisan prije više od dvije godine. Na već potpisano, potvrdu, odnosno saglasnost trebaju dati svi aktuelni čelnici u Brčkom, kako se očekuje najkasnije do kraja godine.

„Temelj za definisanje trasa autoputeva jeste prije svega, kako smo i tražili, politički dogovor unutar Brčko distrikta. Dakle, sve kreće i završava se u Brčko distriktu. Upravo s toga nema ništa logičnije od toga, da osnov za crtanje tih trasa, bude politički Sporazum koji smo prije više od dvije godine, zajednički potpisali, tadašnji gradonačelnik Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović i ja kao predsjednik brčanskog Parlamenta“, rekao je Siniša Milić.

Za dalja usaglašavanja stavova u pogledu dionica autoputeva kroz Brčko, na neki način je sada zaduženo i Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

„To je posao kojim sada upravlja državno Ministarstvo prometa i komunikacija, odnosno ministar Edin Forto, koji koordiniše cijeli posao sa brčanskom Vladom, kao i sa entitetskim strukturama vlasti“, naglašava Milić.

Svakako da su za decidan i konačan stav po ovom pitanju zainteresovani i predstavnici međunarodne zajednice, prije svega Kancelarija OHR-a, odnosno supervizor za Brčko Džonatan Menuti, koji od svih predstavnika vlasti u Distriktu traži postizanje konačnog dogovora najkasnije do kraja tekuće godine.

„Ja na taj pritisak gledam kao na nešto pozitivno. Naravno, nije dobro, ako nemamo nekakav unutrašnji dogovor, pa onda on mora biti nametnut sa strane. Mnogo bolje je da mi ovdje u Distriktu iskreiramo to rješenje. No, evo po nekad, nam je neophodno i da supervizor ukaže na neke prioritete. U ovom momentu, uz budžet, su to zasigurno trase autoputeva kroz Distrikt“, apostrofira Milić.

Govoreći inače o nastojanjima supervizora da pomogne u svim pozitivnim procesima u Brčkom, Milić smatra da supervizor Menuti ima vrlo afirmativan pristup, s akcentom na životne teme od interesa za sve stanovnike Distrikta.

„Mogu samo da konstatujem da angažman gospodina Menutija je u stvari primjer kako bi predstavnici međunarodne zajednice trebali da djeluju u Bosni i Hercegovini. Dakle, bez nekih političkih predrasuda, ali sa jasno izraženom željom i voljom da podrže sve ono što je prije svega u interesu građana“, zaključio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.