RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Siniša Milić: Podrška samo opravdanim zahtjevima štrajkača

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je Srni da podržava samo opravdane zahtjeve štrajkača koji će dovesti do kvalitetnije usluge u javnom sektoru.
“Iskustva govore da se najmanje čuju oni koji imaju najniža primanja, ispod 1.000 KM, i najviše razloga za štrajk, a da prijetnje i pozivi koji dolaze iz pojedinih političkih stranaka da će organizovati štrajkove ozbiljno ukazuju na pokušaj političke instrumentalizacije štrajkova u Brčkom”, rekao je Milić.

On je dodao da se time ne jača, već samo slabi pozicija štrajkača.

Komentarišući posljednje štrajkove radnika, Milić je naveo da se u javnom sektoru distrikta, koji zapošljava oko 5.100 radnika, godišnje na plate potroši oko 150 miliona maraka.

“Tolika sredstva istovremeno nisu bila garancija postojanja kvalitetnijih javnih usluga, osim što su ozbiljno iscrpila javne resurse i potencijal za povećanja plata. Nama je potreban manji broj izvršilaca ali sa većim primanjima i na tome treba raditi u skladu sa zakonom”, smatra Milić.

On je najavio da će Vlada distrikta formirati timove za pregovore sa štrajkačima i da je već počela da radi na ispunjavanju pojedinih zahtjeva, kao što je stvaranje zakonskog osnova za zaključivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora.

“Radi se i na izmjenama zakona o platama koje će omogućiti njihovo povećanje, ali će njihov rast biti ograničen raspoloživim sredstvima, pri čemu prednost treba dati onima koji imaju najmanja primanja”, rekao je Milić.

On je naveo da se postavlja pitanje šta je sa visinom socijalne pomoći, naknada i dodataka, kao što su dječiji doplatak, tuđa njega i pomoć i slično, koje takođe treba povećati. “Budžet ne pripada samo javnom sektoru, već svim građanima”, naglasio je Milić.

Ključno je, kaže, da se štrajkovi održavaju u skladu sa zakonom, ali na način koji neće dovesti do ugrožavanja javnih funkcija, naročito tamo gdje postoji mogućnost krivične odgovornosti zbog neadekvatnog pružanja usluga.

Zdravstveni radnici i ostali zaposleni u Zdravstvenom centru u Brčkom stupili su 13. marta u generalni štrajk zahtijevajući bolje uslove rada, a dan kasnije su i zaposleni u pravosudnim institucijama iz najnižih platnih razreda održali jednočasovni štrajk upozorenja tražeći od nadležnih povećanje plata.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić najavio je tada da će štrajk upozorenja održati i zaposleni u obrazovanju, a potom i druge sindikalne organizacije sve dok Vlada distrikta ne ispuni uslove koje je im Sindikat predao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Na Gradskom trgu danas u 16 časova javni doček Brankice Mihajlović

Radio Brčko

Brčko: Program rada Vlade za 2019. godinu upućen u Skupštinu

Radio Brčko

Identitet se brani prosvjetom i kulturom

Radio Brčko