Brčko

Skenirajmo korupciju – NVO sektor pratiće nabavku CT i MRI aparata za brčansku bolnicu

Priča o nabavci CT i MRI aparata u JZU „Zdravstveni centar Brčko distrikt BiH“ traje predugo, a da se identifikuju oni koji, ili ne znaju, ili namjerno neće da se proces javne nabavke okonča pozitivno, trebalo bi da pomogne projekat pod nazivom „Skenirajmo korupciju“, koji od sredine januara ove godine realizuje Udruženje građana „Demos“ iz Brčkog.

“Ideja projekta je zagovaranje hitne nabavke CT i MRI aparata u brčanskoj bolnici, kao i monitoring javne nabavke tih aparata, da ne bi došlo do slučajnih ili namjernih propusta u toku postupka. Mi ćemo formirati tim koji će vršiti monitoring procesa, u kojem će da budu radiolog, pravnik, dva člana pacijentskih udruženja i ja kao predstavnik UG “Demos”,” kaže Damjan Dundžić, koordinator projekta.

Sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, te rukovodstvom Javne zdravstvene ustanove, planiraju održati nekoliko sastanaka, ali i organizovati aktivnosti kojima namjeravaju da skrenu pažnju javnosti na značaj nabavke ova dva dijagostička aparata.

“Planirali smo realizaciju četiri ulične akcije, dvije javne tribine, jednu protestnu šetnju i dvije konferencije za medije, na kojima ćemo, osim zagovaranja nabavke CT i MRI uređaja, isticati i borbu protiv korupcije kao prioriteta naših aktivnosti,” kaže Dundžić.

Idejni tvorac ovog projekta je prof. Božidar Jović, predsjednik UG “Demos”. Prema njegovom mišljenju, samo zajedničkim djelovanjem civilnog i javnog sektora, naša lokalna zajednica može da napreduje u skladu sa interesom svakog njenog stanovnika.

“Proučavajući problematiku nabavke CT i MRI aparata, došao sam do zaključka da civilni sektor jednostavno mora da bude dio ovog procesa, da bi se on, napokon, priveo kraju. Izvršićemo monitoring javnih nabavki od početka do kraja i dokumentovati sve njegove etape. Skeniraćemo svaki propust, nelogičnost ili radnju koja bude ukazivala na mogućnost korupcije i o tome obavijestiti javnost. Ne smije 100.000 ljudi, koliko ih gravitira bolnici u Brčkom, biti talac nečije nesposobnosti ili ličnih interesa,” kaže prof. Jović.

Realizacija ovog projekta donijeće najveću korist pacijentima i doktorima koji rade u zdravstvenom sistemu Brčko distrikta BiH. Nabavkom ovih aparata smanjiće se mogućnost pogrešne dijagnoze bolesti i biće moguće otkriti mnoga teška oboljenja u njihovoj ranoj fazi. Na taj način će desetine ljudi biti spasene, a povjerenje u zdravstveni sistem u Brčkom će rasti, poručuju iz UG “Demos”.

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR) su tehnologije napredne slikovne dijagnostike oboljenja, a odluku o izboru snimanja jednom ili drugom tehnologijom donosi doktor(i) specijalista na osnovu pretpostavke o mogućoj dijagnozi.

Projekat “Skenirajmo korupciju” će biti realizovan u okviru programa pod nazivom „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koju provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U projekat je, osim UG “Demos”, aktivno uključeno i šest pacijentskih udruženja iz Brčkog i dva udruženja građana koja žele da podrže projektne aktivnosti,” kažu u Udruženju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button