Brčko

Skupština Brčko distrikta: Rasprava o toplom obroku i smanjenju cijena ukopnih mjesta

Poslanici Skupštine Brčko distrikta danas su započeli 33. redovnu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze 32. tačke među kojima je i Prijedlog budžeta za narednu godinu. U fokusu prijepodnevnog zasijedanja je bilo usvajanja seta zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o platama kojim se neoporezivi iznos toplog obroka povećava na 10 KM.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, te seta zakona o platama zaposlenih u organima javne uprave, Skupštini, Policiji, Pravosuđu, Pravobranilaštvu i u nekoliko drugih institucija u Distriktu kojeg su danas poslanici usvojili u prvom čitanju, omogućava se da neoporezivi isnos toplog obroka sa sadašnjih sedam KM bude povećan na 10 KM.

“Ovim izmjenama se želi omogućiti da poslodavci radnicima isplaćuju veće iznose za topli obrok koji neće biti  oporezovan, a kako bi se pomoglo radnicima u vrijeme inflacije i drastičnog povećanja cijena”, istakao je Siniša Milić predsjednik Skupštine.

Siniša MIlić

Poslanik Damir Bulčević iz Naroda i Pravde je istakao da ovo povećanje neće osjetiti radnici u realnom sektoru, te da je takođe napravljena i diskriminacija zaposlenih u javnoj upravi jer je danas usvojenim zakonima određeno da će njima topli obrok biti isplaćivan u visini od osam maraka iako je maksimalno neoporezivi iznos toplog obroka 10 KM.

Damir Bulčević

Dosta rasprave na današnjem prijepodnevnom zasijedanju su izazvale i dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa putem specijalne pogodbe o prenosu prava vlasništva nad zemljom na Medžlis Islamske zajednice Brčko za potrebe mezarja i Srpsku pravoslavnu crkvu za potrebe groblja. Na sjednici je predloženo da se razgovara sa ove dvije vjerske zajednice o smanjenju cijena ukopnih mjesta na minimalan iznos ili da ukopna mjesta budu čak i  besplatna jer od Brčko distrikta za jednu KM dobijaju imovinu u vrijednosti od preko milion KM. Predlagači  zaključka koji bi išao u tom pravcu su bili Ina Pamukčić iz kluba SBB-a i nezavisni poslanik Abdulah Iljazović. Međutim ovakav zaključak nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Ina Pamukčić

U nastavku današnjeg zasijedanja Skupštine, pred poslanicima će se naći i davanje saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cjenovnika usluga JP komunalno Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!