RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Skupština distrikta Brčko razmatra vladinu informaciju o stanju na poplavljenom području distrikta Brčko s prijedlogom mjera za saniranje posljedica

Informacija o stanju na poplavljenom području Brčko distrikta Brčko BiH , s prijedlogom mjera za saniranje posljedica, bila je tema 5.izvanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta na prijepodnevnom zasjedanju.

Gradonačelnik distrikta Brčko Dr. Anto Domić je u svojem izlaganju istakao da je usljed pojave padalina velikog inteziteta i poplava velikih razmjera na području distrikta Brčko , Vlada distrikta po hitnom postupku održala 27.izvanrednu sjednicu Vlade Brčko distrikta, na kojoj je 14.05.2014 godine donijeta Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode na cijelom području distrikta Brčko.

Vlada distrikta Brčko je od tada u stalnom zasjedanju i od toga dana održano je četrnaest nastavaka 27.izvanredne sjednice Vlade, na kojima je na osnovu informacija s poplavama ugroženog područja dnevno pravljen operativni i dinamički plan aktivnosti i djelovanja , prevashodno s ciljem spašavaja života stanovnika, životinja i materijalnih dobara, kao i očuvanje funkcije zaštitnih vodoprivrednih objekata(nasipa, crpnih stanica i sl.).

Gradonačelnik Dr. Domić je istakao u izlaganju da su  u rad sjednica Vlade aktivno uključena sva javna poduzeća i ustanove u Brčko distriktu.

Osnovani Stožer civilne zaštite na čelu s gradonačelnikom distrikta Brčko je koordinirao sve aktivnosti i zadavao precizne i jasne zadatke članovina stožera, prema djelokrugu rada odnosno oblastima koja su im povjerena za djelovanje.

Esad Atić iz SDP-a Brčko distrikta je kazao da su dobili izvješće o stanju na poplavljenom području , i nekoliko kratkoročnih mjera koje Vlada predlaže, te naveo da Vlada nije odgovorla stanju elementarne nepogode u kojoj se našao Brčko distrikt BiH .

On je još istakao da su se građani posebice u južnom dijelu distrikta, sami organizirali, i to od Rašljana, Maoče ,Rahića, Brke ,Palanke pa sve do Broduše i ušća Brke u rijeku Savu, nakon čega je uslijedila katastrofa u Vučilovcu i Krepšiću.

Po našem mišljenju Vlada nije pratila situaciju ni u prevenciji ni saniranju šteta od poplava, istakao je Atić.

Ratko Stjepanović iz SDP-a je kazao da s obzirom na obim elementarne nepogode koja nas je pogodila, sasvim sigurno možemo čestitati Vladi distrikta Brčko i institucijama , ali i mnogim udrugama i građanima , svima koji su pomogli da se izbjegne tragični ishod i veće štete. Vlada je uložila ogroman napor, a i Brčko distrikta je jedina sredina u kojoj nije bilo ljusdkih žrtava , i nije provaljen nasip.

Sada je potrebno da Skupština treba pokazati visok stupanj jedinstva i da se da adekvatna politička jedinstvena podrška Vladi , da se poduzmu sve mjere , da se teška humanitarna situacija sanira na način da se prevashodno što prije utvrdi šteta , da se pristupi hitno izradi rebalansa proračuna, i počne s sanacijom ove ogromne elementarne nepogode, istakao je još Ratko Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!