RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

SLAST!

Loša komunikacija je razlog 80% problema u svijetu, između poslovnih, komšijskih, partnerskih i svih drugih odnosa pod nebeskom kapom. Nije nikakva mudrost da svaku  moguću konverzaciju možete ostvariti na dva i više načina samo je važno izabrati odgovarajuću rečenicu, a to je vještina, ono što narod kaže, “lijepa riječ, rajska vrata otvara“!

Malo je ljudi koji su vješti u komunikaciji. Oni, koji su na visokim funkcijama i koji su po službenoj dužnosti često u prilici da se obraćaju plebsu, to čine na vrlo nemaštovit način, siromašan u izboru rječnika, preslikan iz davno čuvenih tuđih fraza i uopštenih rečenica. Nikad mi niije jasno zašto oni silni zaposleni glasnogovornici i portparoli, kad su već primljeni na posao zbog toga da pripremaju nastupe svojih šefova i napišu im neke rečenice koje će odzvoniti kad se izgovore.

Nesmotrena komunikacija je vrlo često dovodila do sukoba i ratova, čak!

Neki mali, kućni ratovi koji često prerastu u velike porodične drame, upravo nastaju od  nekvalitetne i pogrešne komunikacije. Npr. kad bi žena samo malo pričekala da odmah s vrata ne upita muža “gdje si do sad bi“? To isto pitanje ako postavi nekoliko minuta kasnije kad se čovjek izuje, pospremi u kupatilu i sjedne za sto da jede i odgovor, odnosno njegova reakcija će biti sasvim drugačija.

To isto važi i za muškarce. Ako ručak nije na vrijeme gotov ili ako žena se zadrži kod svoje majke, kod frizera, prijateljice i sl. sačekati koji minut kad se vrati pa kad se olabavi malo atmosfera, reći joj na jedan duhovit način da to nije baš bilo “za poželjeti“!

Kad bi bilo pameti do kadije ko od kadije!

Jutros, prije 8h, sretnem svoju poznanicu i primjetim kako je obojila cijelu ulicu u tmurnom početku dana svojim žutim kaputom. Kažem joj da je divno što je u svojim srednjim godinama, tako hrabro, obukla se u julsko sunce jer nažalost, naša kultura oblačenja je u defanzivi colora kad su neke ozbiljnije godine u pitanju. Pokazuje mi  neke stvari u svom cekeru koje je spakovala da nosi djeci i priča usput kako je sinoć pravila pitu od sira za koju je njen muž našao stotinu mana pa je spakovala i nosi djeci koja će se obradovati. Otpoče tirada:

Najprije je rekao, sinoć, da je pita neslana. Malo poslije toga je dodao da mu nije nešto ukusna jer ne pršti pod zubima! Možeš misliti, ne pršti pod zubima!

Nikad nisam čula takav komentar za hranu –  smijem se naglas.

Nećeš nikad ni čuti, samo je važno da nađe manu, izmišlja izraze, ne dao Bog da pohvali, ma samo da makar ćuti! Ovako, sve ću odnijeti djeci pa kad se vrati s posla i  zatraži ručak, reći ću mu, eno u restoranu, pršti ti u novčaniku!Samo je njegova mama znala napraviti pitu. Navikao na bazlamače, titkuše, uzljevače, prisnace i kuruze. Čovjek postao expert za tepsije!

Nakon ove expertize, žena vidno uznemirena, ode svojim putem kao i ja svojim samo je razlika u smjerovima i u raspoloženju jer sam se udaljavala od nje smijući se naglas.

Davno sam čitala da je jedan čuveni francuski kuvar osmislio peti ukus u hrani.

Pored ljutog i kiselog, slanog i slatkog, on tvrdi da je peti, slast! Čini mi se da nekim muškarcima fali baš taj!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!