RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Služen parastos kod spomenika u Donjem Breziku

U Donjem Breziku kod Brčkog danas je služen parastos i položeno cvijeće kod spomenika na kojem su uklesana imena 110 poginulih pripadnika Drugog pješadijskog bataljona Prve posavske brigade Vojske Republke Srpske.Boro Kojić, tadašnji pomoćnik komadanta ovog bataljona, kazao je da status borca, status svih boračkih kategorija nije na onom nivou za koji su se upravo borili.

„Mislim da dobar dio preživjelih boaca i porodica poginulih boraca i invalida nije zadovoljan statusom koji danas imaju. Na tome bi se trebalo puno više raditi, i stalni apeli i boračkih organizacija i nekih drugih daju nekakve rezultate, alis u oni na žalost takvi kakvi jesu“, dodao je Kojić.

Ratni vojni invalid treće kategorije Željko Radovanović i brat poginulog borca,  naglasio je da kada je riječ o statusu koji imaju u Brčko distriktu, da su neke stvari riješene, kao što je stambeno zbrinjavanje, zdravstveno osiguranje, i neki lijekovi, ili udžbenici za djecu, dok su neke, kako je rekao, prevaziđene vremenom.

„Naša djeca su odrasla i trebaju da se zapošljavaju, a mi da se penzionišemo. Nikako tu stvar da riješe, da shvate da veterani dolaze do tog stadijuma da mi više nismo ni za kakav posao, da je naš radni vijek gotov, a da naša djeca koja su nezaposlena bi trebali da dobiju posao. Koliko sam zadovoljan, toliko i nisam jer ljudi koji sjede u odborničkim klupama nemaju sluha za naše kategoriji, niti mi vidimo da donose bilo kakav zakon za zaštitu nas i naše djece i svih ostalih boračkih populacija. Zamolio bih sve ljude koji imaju uticaje na žalost u mjenjaju i kreiranju naših života da nam zasita pomognu“, kazao je Radovanović.

Vijence i cvijeće na spomenik poginulim srpskim borcima u Donjem Breziku  položili su članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja koja okupljaju boračku populaciju, predsjednik Skupštine Siniša Milić, kao i članovi rukovodstava srpskih političkih partija u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Служен парастос у Крепшићу и Вучиловцу

Vladimir Matijević

Служен парастос у Крбетима за погинуле борце и цивилне жртве протеклог одбрамбено-отаџбинског рата

Дејана Крстић

Još jedna godina bez najmilijih – Parastos za stradale u Donjem Breziku

Radio Brčko