RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Smanjen broj stranih državljana

U odnosu na prethodne godine, broj stranih državljana na području Brčko distrikta BiH, u ovoj godini je znatno smanjen, i to za oko 20 posto, izjavio je Jovan Stojičić, šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima Brčko distrikta BiH.

„ Od početka ove godine do 1. aprila, prema statističkim podacima, ukupno 106 stranih državljana su podnijeli zahtjev za odobrenje, odnosno produženje privremenog boravka“, istakao je Stojičić.

Prema njegovim riječima, do sada najveći broj stranih državljana na području Distrikta su bili kineski državljani, međutim taj broj se smanjuje drastično jer se vraćaju u Kinu ili odlaze u zemlje EU, a u ovoj godini čak 35 njih je napustilo Brčko.

„Nekada je bilo kineskih državljana 50 posto u odnosu na sve ostale strane državljane, s sad ih u odnosu na sve ostale ima 30 do 40 posto“, kazao je Stojičić.

On je dodao da je privremni boravak vremenski period boravka stranca do jedne godine, te da za odobrenje privremenog boravka postoji više osnova.

„ Najčešći u Brčko distriktu su privremeni boravci po osnovu braka, po osnovu izdate radne dozvole, odnosno zaposlenja, i po osnovu spajanja porodice“, naglasio je Stojičić.

Osim kineskih državljana, kako je kazao, na području Brčko distrikta ima dosta stranih državljana iz zemalja bivše Jugoslavije, Turske, Njemačke, Austrije, i skoro svih zemalja svijeta po jedan do dva boravka, i to najčešće po osnovu osnovanih firmi ili spajanja porodice.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.