Brčko

SOBA 103

U bolnici nema kreveta u kojem nije neko umro, u hotelu nema kreveta na kojem neko dvoje, nisu vodili ljubav!

Poznat grad. U malom nepoznatom hotelu Olja je sjela na ivicu kreveta i posmatrala tu jednoličnu sobu. Soba je izgledala otužno kao i svaka druga u jeftinom hotelu gdje se nalaze samo neophodne stvari da se prenoći i kupatilo da se obave higijenske potrebe. Sve je doduše bilo čisto i uredno, ali hladno kao haringa u konzervi i sakralno tiho u večernjim satima.

U ovakvoj atmosferi, niko sam sa sobom u društvu, ne može se osjećati nešto lijepo i ispunjeno jer tuđa soba kroz koju prolaze nepoznata lica i odlaze da se ne vrate, dodatno stvaraju tjeskobu i uvećavaju osjećaj napuštenosti. Oljin prijatelj, s kojim je doputovala u ovaj grad, otišao je u drugi, veći hotel, gdje će se na simpoziju pojaviti  među nekim ljudima koji ga znaju i to je bio razlog što je Olju ostavio ovdje, samu.

Iz hodnika se začuše koraci i poznat zvuk otključavanja brave na vratima. Zidovi u  hotelima su tanki kao od kartona pa se uglavnom čuju glasovi iz drugih soba, a često se može razumjeti i šta nepoznate komšije govore.

Sjedeći na ivici kreveta Olja čuje iz susjedne sobe i raspoznaje ženski glas za koji  procjenjuje da pripada mladoj ženi i dubok, muški, za koji bi rekla da je malo stariji. Nije razumjela šta pričaju, ali se moglo prepoznati da veselo čavrljaju jer je svakih nekoliko riječi bilo isprekidano smjehom, doduše ne nekim glasnim smijanjem, više je ličilo na žensko zavođenje kad se u svakoj rečenici dodaje na kraju, neki viši ton, svojstven  zavodnicama. Obučena i obuvena Olja podiže umorne noge od putovanja i pazeći da  cipelama ne dotakne postelju, namjesti ih da joj stopala vise s kreveta. Jastuk je visoko podigla na uzglavlje i ispružila se. Zurila je u plafon i vizualizirala scenu i ljude čije je glasove slušala u susjednoj sobi. Laknulo joj je što su makar i nepoznati ljudi u blizini u ovoj samotnoj večeri.

Nepoznata žena je ušla u kupatilo svoje sobe i sad je Olja sasvim jasno čula šta ona govori jer im je otvor za ventilaciju bio zajednički.

-Divno, voda je baš topla. Mrzim hotele gdje čekam pola sata da krene vruća.

Jasno je čula vodu kako u mlazu s tuša prska po staklu iznad kade. Nakon nekog vremena ušao je muškarac u kupatilo i sad je njegov glas bio potpuno jasan kad je  rekao ženi, koja je vjerovatno već otišla dalje od njega u sobu, da će on brzo završiti tuširanje i da je prilično umoran, ali ima noći … odmoriće!

Poslije nekoliko minuta, od kako je muškarac završio svoj ritual u toaletu i zvučno okačio tuš na česmu začulo se škripanje kreveta i poneki isprekidan glas, više uzdah, njih oboje. Pisac je to odavno nazvao miješanje nogu u krevetu.

Čulo se prilično jasno i glasno šta se dešava tamo iza tankog zida. Za to vrijeme, Olja je razmišljala kako mora biti da je tim ljudima lijepo. Zajedno su došli u hotelsku sobu iz šetnje, poslije večere ili ispijanja čaja, dok još miriše sapunica tek saprana s njihovih tijela, zaronili su u zagrljaj, i u njemu nestali ispod pokrivača. Ujutro će se buditi polako, postajući svjesni gdje su i s kim pa će se u kadi rasaniti od srećne noći i u mekani frotir  zagnjuriti lice poslije umivanja. Žena će se obući pažljivo i u oblaku parfema pod ruku sa čovjekom koji je voli, sići u restoran hotela na engleski doručak. Prvo, šolja kafe da se razabere dan koji čeka na njih dvoje.

Polako u tim mislima je Olju hvatao san dok je u sebi ponavljala:

-Svako može pobeći u snove, svi smo geniji kada sanjamo, mesar i pjesnik tamo su jednaki. Bože, mora biti da ovo moje nije sreća kad je ovako visoka cijena. Ležim sama u krevetu, slušam sretne ljude oko sebe. Ujutro ću ih opet čuti kako se vole i čavrljaju u krevetu, srešću ih razdragane na doručku, a ja ću sama sjediti za stolom i tako provesti cijeli dan, posmatrajući začuđeni svijet.

Oštar i grub zvuk je trgnuo, kad je skoro zaspala. Bio je to udarac metala u kadi kad je nekome u susjednom kupatilu ispala tuš baterija i svom težinom tresnula u kadu. Namještajući jačinu mlaza vode i njenu toplotu, muškarac nešto opsova i prilično glasno pita ženu koja je vjerovatno u krevetu:

– Zaboravih te pitati, kako ti je ime?

Olja nije čula odgovor. Dugo, te noći, nije mogla zaspati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button