RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Српски челници: Изгледа да у Брчком кривична дјела чине само Срби?

Представници српског народа у законодавној и извршној власти дистрикта, на данашњој конференцији за новинаре, су указали на неефикасан рад брчанског правосуђа који по, њиховом мишљењу, правду дијели селективно.

“На основу последњих актуелних догађаја који трају извјесно вријеме ствара се  утисак да кривична дјела у Брчком чине само Срби”, изјавили су српски челници у власти дистрикта.

Само један од повода за овакве ставове је, речено је током конференције за новинаре, недавно подизање и потврђивање оптужнице против Цвијете Танасић, шефице Одјељења за јавни регистар у брчанској Влади.

Према ријечима Ђорђа Којића, предсједника брчанског Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и предсједника Скупштине дистрикта, постоје „центри моћи“ који одлучују кога ће оптужити.

„Срби су имали два градоначелника од којих ниједан није завршио четворогодишњи мандат, шефове одјељења и пододјељења, те јавне службенике против којих су подигнуте оптужнице. Не штитимо никога, али не желимо да се оптужује само један народ него да се одлучује праведно односно да се кажњавају сви они који су учествовали у криминалу и корупцији без обзира ком народу припадају“, рекао је Којић.

Став челника српског народа у законодавној и извршној власти дистрикта изнесен на данашњој конференцији, Миленко Симикић, предсједник брчанске Српске демократске странке (СДС) је потврдио чињеницом да се на листи од десет оптужених државних службеника, функционера и угледних привредника, налази између седам и осам припадника из једног народа.

„Нисам поборник великих теорија завјере, али да постоји одређено дириговање иза паравана, показује озбиљна анализа структуре оваквих листи оптужених особа“, рекао је Симикић који истиче да СДС подржава рад сви правосудних институција у дистрикту и скупштинске Комисије за борбу против корупције, али без селекције.

Говорећи о потврђеној оптужници у којој се терети да је током 2010. године злоупотријебила службено путовање остваривши корист од око 1.500 марака, те противправно посредовала при запошљавању три особе, Цвијета Танасић, шефица Одјељења за јавни регистар у брчанској Влади, негирала је ставке из оптужнице и истакла да ће се, уколико у Брчком постоји имало правде, потрудити да је нађе и докаже да није крива.

„У судском поступку ћу се потрудити да докажем да нисам крива за то што ми се ставља на терет, а иако ми је тренутно тешко да вјерујем, желим и морам да вјерујем да ће правосуђе у овом поступку професионално и непристрасно радити свој посао. Надам се да ћу на суду успјети да докажем да нисам крива, али имам утисак да се овдје не ради о Цвијети Танасић него да сам само једна у низу званичника Брчко дистрикта српске националности који су због својих залагања и настојања за резултат добили оптужницу или истрагу. Питам се само шта нас још чека?“, рекла је шефица Танасић.

Она је информисала јавност да је тек јуче добила обавјештење о оптужници приликом чега јој је остављена могућност од 15 дана да уложи приговор. У том временском периоду ће и даље да обавља функцију шефице Одјељења за јавни регистар у брчанској Влади, а након коначне одлуке по приговору на оптужницу, Танасићева је истакла, да ће заједно са градоначелником Антом Домићем, поступити у складу за законским одредбама. Тужилаштво Брчко дистрикта је оптужницу против Цвијете Танасић подигло 17., а Основни суд је потврдио 28. марта ове године.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.