RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Šta zanima maturante i maturantice osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu?

Pred maturantima i maturanticama osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta jedna je od najvažnijih životnih odluka – odabrati školu, odnosno zanimanje kojim će se baviti u svojoj radnoj karijeri. Kada je riječ o potrebi za zanimanjima sa visokom i višom školskom spremom, u odnosu na ostatak države zanimljiva je potražnja za farmaceutskim tehničarima, što je i u prošloj godini činilo trećinu novozaposlenih. Važne informacije o kretanjima tržišta i potrebama poslodavaca dobivene su na osnovu uvida u evidenciju nezaposlenih u BD te realiziranog Istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje će uskoro biti objavljeno. Aktivnost je provedena uz tehničku podršku projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

„Ohrabruje nas činjenica da se među visoko kvalifikovanom radnom snagom u 2021. traže i novinari, menadžeri za marketing, arhitekti i doktori medicine što nam daje razlog za optimizam da se različite industrije oporavljaju od COVID-19 posljedica i da se mladim ljudima otvaraju mogućnosti i u ovakvim oblastima“, istakla je Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta. Među traženim VŠS i VSS zanimanjima su i građevinski inženjer i laborant.

Prema njenim riječima kolege i kolegice iz Zavoda prava su adresa za maturante i maturantice i njihove roditelje da dobiju informacije o kretanjima na tržištu rada, te ih je pozvala da se obrate savjetodavcima u Zavodu za informacije o stanju na tržištu rada, što svakako može biti značajna informacija u donošenju konačne odluke.

U okviru ovog projekta Zavod je realizirao brojne aktivnosti, poput stručne podrške u prikupljanju i analizi podataka te povećanju vidljivosti rezultata rada. Također, Zavod kontinuirano radi na informisanju mladih kroz karijerno savjetovanje, ali i organizovanje sajmova zapošljavanja. Organizirajući posjete školama, online platforme, sajmove i druge vidove formalnog i neformalnog informiranja i karijernog savjetovanja, Zavod je izgradio prepoznatljivost kao ključni izvor informacija u ovom procesu. Ipak, situacija sa pandemijom COVID-19 je uzrokovala da rad sa školama bude u smanjenom intenzitetu, što pred mlade stavlja zahtjevniji zadatak da se sami informišu kroz sve raspoložive izvore.

Raznovrsnost ponude zahtjeva od mladih ljudi da odaberu nešto što ih zanima, ali da to i dalje bude tražen profil na tržištu. Sve informacije koje maturantima i maturanticama kao i njihovim roditeljima mogu pomoći prilikom odabira zanimanja, odnosno daljeg školovanja, na raspolaganju su na www.zzzbrcko.org.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Registrovano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom u Brčko distriktu

Radio Brčko

Izuzetan doprinos bonitetno izvrsnih kompanija Brčko distrikta BiH privredi ove regije

Radio Brčko

Brčko: Očekivano slaba izlaznost do deset sati u Kolobari, Mujkićima, Merajama, Ivicima i Gluhakovcu

Sanita Jerković Ibrahimović