RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Šteta na nekim poplavljenim površinama u distriktu Brčko stopostotna

Od 17.travnja pa do sada , imali smo tri vala poplava , prvi je bio 17 do 24, travnja, drugi od 03. svibnja do 12 i ovaj na žalost ovaj katastrofalan koji se dogodio 15.svibnja pa na dalje, kazao je Dževdet Šahović, predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo u Vladi distrikta Brčko BiH.

Dio površina koje su zahvaćene prvim valom poplava , to je uglavnom od bujičnih rijeka, to je sliv rijeke Tinje i Brke , i tu su vode brzo nadošle i brzootišle, ali su načinile veliku štetu.

On je istakao da je imenovao povjerenstvo koje je sačinilo preliminarnu procjenu štete, i dio kultura , posebno kukuruza i soje je 50% uništeno od poplava .Donijeli smo odluku na Vladi da se izdvoje određena sredstva , kako bi se nabavilo sjeme i gorivo , i to ljudima distribuirat , kako bi se ponovno izvršila sjetva.

„Moramo brzo djelovati , jer imamo maksimalno 10-ak dana vremena i mislim da će mo uspjeti“, pojasnio je Šahović.

Na žalost imamo druge poplave, a to je područje Vučilovca , Krepšića I i II i Drenave i tamo su kuće praktično do krova pod vodom , tamo nema procjena štete, što se našlo zasada tamo , pa i voća , šteta je stopostotna, napomenuo je on.

Angažirani smo u ovom trenutku, i s Uredom za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta iznalazimo mogućnost državne zemlje u vlasništvu distrikta Brčko, i da negdje od 30 do 50 hektara tog zemljišta besplatno dodjelimo ljudima s toga područja , prvenstveno onim ljudima koji uzgajaju krupnu stoku, preživare , da im damo gorivo, gnjojivo, sjeme ,kako bi se ta stoka mogla hraniti, istakao je Šahović.

Zemljište na kojem se voda povukla , i nije se dugo zadržala nego je protutnjala , pričinila je štetu, pristupilo se denzifekciji, objekata i zemljišta,

Kada je u pitanju zemljište na sada poplavljenom području, tu će biti veliki problemi, tu je ogromna količina mulja, već je izvučeno oko 4 tone leševa raznih životinja, a kako se voda bude povlačila, taj broj će biti daleko veći, jer rijeka Sava od Županije Posavske nosi leševe životinja , raznorazne krupn ei sitne divljači , glodara i ostalog , ali sada je najvažnije da Vlada preventivno djeluje  , kako bi se suzbio bilo kakav vid zaraze.

Na toj zemlji sigurno se ove godine neće moći ništa zasijati , ali uz velike napore izdvajanje velikih sredstava ona će se moći prečistiti i denzificirati kao priprema za sjetvu iduće godine, istakao je još Dževdet Šahović.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.