RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Što prije stvoriti situaciju kako bi se okončalo stanje elementarne nepogode

Na današnjem zasjedanju članovi Vlade Brčko Distrikta BiH analizirali su problem špricanja komaraca, te su s tim u svezi donijeli Odluku o davanju suglasnosti za korištenje zračnog prostora Brčko Distrikta BiH tijekom ove akcije. Gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić istaknuo je i da je poslata zamolba Vladi Republike Hrvatske za uključenje Brčko Distrikta u ovaj postupak.

“Već smo ranije poslali mape i suglasnost za korištenje insekticida stoga se nadam da ćemo tijekom sutrašnjeg dana, odnosno popodne  imati sutuaciju da špricamo komarce na prostoru Brčko Distrikta”, kazao je gradonačelnik Domić.

Prema izvješćima relevantnih Odjela, na terenu se i dalje nastavlja čišćenje objekata u Mjesnoj zajednici Krepšić I, te se stanovnicima osigurava higijenski ispravna voda za piće.

Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo i dalje uredno vrši distribuciju sjemena i đubriva za sjetvu, kao i snabdijevanje hrane za stoku, koja je u zadovoljavajućem stanju.

Prema riječima gradonačelnika, još uvijek se čeka povlačenje vode iz Vučilovca kako bi se na ovom prostoru započele aktivnosti dekontaminacije zemljišta i češćenje objekata pri čemu se očekuje i angažman Oružanih snaga BiH i SFOR-a.

On je još dodao da ekipe koje su zadužene za popis štete i danas nastavljaju sa radom, te da očekuje da će do 12. lipnja, kada je i dogovoreno završiti svu procjenu šteta.

Predstavnik Crvenog križa Brčko Distrikta BiH koji je zadužen za isporuku hrane i higijenskih potrepština stanovnicima koji su napustili svoje domove, iskazao je da se sve njihove radnje odvijaju nesmetano i da u ovom smislu nema nikakvih problema.

“Pripremamo se za rebalans proračuna u kojem ćemo definirati sve potrebe stanovnika koji su pretrpjeli štetu. Već sutra ćemo nastaviti ovom dinamikom i pokušati što je prije moguće završiti ovaj posao kako bi došli u situaciju da donesemo odluku o okončanju elementarne nepogode”, zaključio je gradonačelnik.

Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2014. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove- Pododjel za potporu mjesnim zajednicama, udrugama građana i nevladinim organizacijama.

IZVOR: VLADA BRČKO DISTRIKTA BIH

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.