RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Врло успјешна генерација брчанских гимназијалаца прославила 50-годишњицу матуре

Двадесетак матураната брчанске Гимназије који су средњошколско образовање завршили школске 1963/64. године, овог викенда су се окупили да обиљеже 50-ту годишњицу матуре и да се присјете многобројних анегдота које су им остале урезане у памћење и пола вијека након стицања пунољетства.

Из Канаде је након 50 година први пут у град своје младости стигла Љубица Радић, да се присјети другара са којима је завршила основну школу. Не држи је мјесто, јер све би жељела да види, да са свима поразговара, да дио пропуштеног надокнади, али призање да је то јалов напор.

„ Колико се наш град промијенио за протеклих пола вијека. Од мале и неугледне касабе, назиру се обриси модерног града, а тек колико смо се ми промијенили…. али смо остали још са истим оним стремљењима да будемо вриједни и корисни заједници“ прича нам госпођа Радић.

Њене ријечи потврђује и пензионисани професор Владимир Дадо Ђурак, иначе “највећи кривац” што је до дружења дошло.

„Од два разреда који су на почетку гимназије бројали око 90 ученика матуру је положило нешто више од 50 ђака. Ја сам матуру полагао у другом року јер сам са колегом из разреда Пером Николићем био у Словенији гдје смо са Јединством освојили одбојкашку титулу јуниорског шампиона Југославије. Титула није одобровољила наставнике већ сам матуру морао полагати у августу“ присјећа се Дадо завршне године гимназијског школовања проведене у згради основне школе „Тамара Беговић“ (данас 2. основна школа).

Из Тузле је стигао Адам Хусановић пензионисани грађевински инжењер, а из Њемачке Жељко Живановић, гинеколог . Перо Николић дошао је из Кикинде гдје је провео радни вијек, али још често наврати у родни крај. Из Београда је стигла Валентина Форстхубер- Станковић, преводилац њемачког и енглеског језика, те професионални музичар Оља Диздаревић који често дође у Брчко. У Брчком су радни вијек провели Новак Шолаја, угледни привредник, Салко Муламујић, грађевински инжењер, Ибрахим Трумић-Гроф, комерцијалиста, Коста Шаркановић, полицијски инспектор и професор историје Фехим Мујановић, …

Енес Пашалић, магистар биохемије, који је цијели радни вијек провео у брчанскох Болници радо се сјећа својих гимназијских и гимнастичких дана када су били екипни шампиони СФРЈ у вишебоју.

„Каква смо ми генерација били показује податак да смо имали и свој оркестар. Оља је свирао гитару, Дадо бас прим, Жељко саксофон, а његов брат Златан Живановић познатији као Атом био је хармоникаш“ казује нам Енес.

У угодној башти једног брчанског ресторана препричавали су се бројни ђачки мангуплуци. Још памте професорицу латинског језика Славицу Томас,коју су сви звали Баба и њене приче са бројних путовања, на шта су је наговарали само да не би испитивала . Повремено би се знала наљутити па цијелом разреду би дала кеца. Ту је и легендарни професор филозофије Енес Жунић,затим Чедо Групковић једини живи наставник који је предавао овим 69-годишњацима.

Послије 50 година мушки дио матураната нам је открио да су сви били заљубљени у колегицу Дрину Петров из Гуње. Ни матурска екскурзија у Херецег Новом није помогла да њено срце освоји неки матурант. Међутим, матурална екскурзија остаће упамћена по сиру из УНРИНИХ пакета којима су се прехрањивали, али и батинама које су добили од новљана. Све су те успомене које не блиједе ни након 50 година, којих се двадесетак бивших матураната брчанске гимназије још увијек радо сјећају.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.