RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor: Fokusiranjem na razvoj i borbu protiv korupcije, Brčko će održati pozitivan zamah

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Jonathan Mennuti u srijedu je posjetio Luku u Brčkom i sastao se sa direktorom Luke i šefom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke. Supervizor je još jednom podvukao značaj ovog projekta za unapređenje ekonomskih prilika u Brčkom i njegove pozicije regionalnog transportnog čvorišta.

Građani Brčkog bi već na proljeće trebali vidjeti dolazak i montažu nove dizalice, što će značajno unaprijediti kapacitete Luke. Sa završetkom izgradnje novih željezničkih i cestovnih priključaka, za koje je u toku postupak izdavanja potrebnih dozvola, i sa predstojećom reformom korporativnog upravljanja, ovo će uveliko unaprijediti konkurentnost Luke na bosanskohercegovačkom i regionalnom tržištu.

Supervizor je također posjetio i Ured za borbu protiv korupcije u Distriktu i sastao se sa direktorom Ureda i njegovim zamjenicima. Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova u Brčkom i glavni je motiv odlaska mladih ljudi. U tom pogledu, supervizor je naglasio potrebu za što boljom saradnjom između institucija za provođenje zakona kad je u pitanju politika nulte tolerancije prema korupciji u Distriktu.

Nastavljajući svoje redovne konsultacije sa zvaničnicima Distrikta, supervizor se sastao sa gradonačelnikom Distrikta, zamjenikom gradonačelnika, predsjednikom i zamjenikom predsjednika Skupštine Distrikta, gdje je informiran o radu institucija u vezi sa tekućom reformom uprave i inicijativama za razvoj infrastrukture.

Načelnik policije Brčko Distrikta informirao je supervizora o naporima koji se ulažu na očuvanju sigurnog okruženja za predstojeće praznike. Šef policije i supervizor su se složili da postoji potreba za tijesnom saradnjom i koordinacijom u tom smislu između svih agencija za provedbu zakona i organa vlasti u Brčko Distriktu.

Odlučna opredijeljenost za reforme, efikasna provedba infrastrukturnih projekata u dogovorenim rokovima i čvrst stav protiv korupcije pomoći će da se održi uspješan zamah koji sada postoji u Brčkom. Promjene i napredak su mogući, ali jedino ako organi vlasti zadrže fokus na svojim dužnostima i obavezama prema ovoj zajednici i njenom prosperitetu, rekao je supervizor Mennuti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.