RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Mennuti: Građani i partneri Brčkog očekuju stvarni napredak i povratak fokusa na reforme

Skupština Distrikta zaključila je razmatranje posljednje inicijative za promjenom u političkom čelništvu Distrikta. Rasprava je provedena na uredan i profesionalan način. Pošto je ovo poglavlje sada zatvoreno, Distrikt se treba ponovo fokusirati na tekuće projekte i suštinske prioritete koji vode Brčko dalje na putu napretka, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti.

Premda su ove procedure uobičajeni dio demokratskog procesa, iznimno je važno da one ne ometaju ključni posao, a to je pružanja usluga građanima Distrikta. Sve stranke u Skupštini Distrikta, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili u opoziciji, imaju zajedničku odgovornost da stvore povoljno okruženje za kontinuirane reforme i razvoj infrastrukture. Politička odgovornost, aktivno učešće i jedinstvena posvećenost zajedničkom cilju ostvarenja prosperiteta i dalje su ključni za postizanje ove vizije.

Kako bi se ubrzali konkretni pomaci na terenu, vlasti moraju načiniti brže i odlučnije korake, uključujući ispunjavanje svojih obaveza u vezi s projektima koje finansiraju  EBRD i Svjetska banka, kako bi se osiguralo održivo i pouzdano vodosnabdijevanje, implementirale ekološki prihvatljive prakse upravljanja otpadom i ojačale mjere zaštite od poplava. Ista hitnost i posvećenost potrebni su za ispunjavanje obaveza koje proizlaze iz javno-privatnog partnerstva, kako kada su u pitanju već potpisani ugovori, tako i za stvaranje preduslova za privlačenje potencijalnih budućih investitora.

U smislu veće odgovornosti organa vlasti, moraju se provesti zakonodavne reforme kako bi se poboljšala transparentnost trošenja budžetskih sredstava. Istovremeno, tijela za borbu protiv korupcije i sukoba interesa moraju neometano sarađivati sa organima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima kako bi proveli politiku nulte tolerancije na korupciju.

Dugoočekivana reforma javne uprave i državne službe mora se ubrzati kako bi se osigurala veća odgovornost i bolje pružanje javnih usluga za dobrobit građanki i građana Brčkog.

Napredak Brčkog je u prošlosti privlačio pažnju i hvalu. Kako koračamo naprijed, moramo vidjeti kontinuiranu posvećenost u Distriktu, zajedničku viziju, te istinsku opredijeljenost za reforme. Zajedno možemo nastaviti da stvaramo putanju ka svjetlijoj, prosperitetnijoj budućnosti za sve, zaključio je supervizor Mennuti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!