RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vladajuća većina u Skupštini Distrikta mora pokazati maksimalnu odgovornost i operativnu mobilnost

Moguće političke turbulencije u vezi sa zahtjevima Bošnjačke skupštinske većine za smjenom gradonačelnika dr Zijada Nišića iz Stranke za BiH, posebice nakon još jedne javne potvrde HDZ-a da nije za tu opciju, naizgled su umirene.

No generalno sadašnja situacija unutar ukupne parlamentarne većine je na granici održivosti, s obzirom da u njoj više nisu doskorašnji zastupnici SBH Bahrija Ribić i Abdulah Iljazović, tako da od 31 zastupnika, unutar vladajućih je svega 19 zastupnika.

Naime, vladajući su na donjoj granici parlamentarne većine neophodne za usvajanje svih značajnih odluka, zakonskih rješenja ali i budžeta za narednu godinu, čija priprema treba da je već krenula.

„Sigurno da 19 zastupnika, koliko u ovom trenutku broji parlamentarna većina, obavezuje sve nas da neizostavno prisustvujemo zasjedanjima posebno kad je riječ o usvajanjima zakona ali i budžeta za 2023“, rekao je predsjednik brčanskog PDP i zastupnik u Skupštini Distrikta Siniša Golić, dodavši kako očekuje da vrijeme koje dolazi bude politički najturbulentije od formiranja Brčko distrikta, odnosno u posljednje 23 godine.

Situacija u brčanskoj Skupštini je u svakom slučaju nesvakidašnja jer je broj vladajućih zastupnika do sada najmanji.

„Jasno je da mi koji smo u većini moramo maksimalno ozbiljno pristupiti skupštinskom dijelovanju tokom ove i naredne godine. Takođe moramo biti svjesni i činjenice da zastupnici političkih stranaka koje su u opoziciji će kroz činjenicu da „većina funkcioniše u minimalnom kapacitetu“, pokušati tražiti svoju šansu da ukazuju na propuste, pa i rad Skupštine dovedu i u blokadu“, naglasio je Golić.

Ono što je već sada jasno je da među vladajućih 19 teško da će svim sjednicama, pa čak i onim eventualno ključnim moći prisustvovati svih 19 zastupnika s obzirom da je realno očekivati da kod nekih od njih se pojave objektivni razlozi zbog kojIh ne mogu prisutvovati zasjedanju.

„Vrijeme koje je pred nama pokazaće da li su svi zastupnici iz parlamentarne većine apsolutno stabilni kako bi, posebno imajući u vidu i najaktuelniju situaciju trebali biti“, akcentirao je Golić.

U svakom slučaju saglasan je Golić, brčanska Vlada mora na viši nivo podići svoj rad odnosno ubrzati realizaciju značajnog broja projekata.

„Uslov svih uslova je da brčanska Vlada pojača svoje aktivnosti, jer ako se to ne desi, svi ćemo mi vjerovatno postaviti pitanje da li postoje neka druga, bolja riješenja“, zaključio je predsjednik brčanskog PDP-a i zastupnik ove partije u Skupštini Distrikta Siniša Golić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!