RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Osiguranje integriteta izbora u Brčkom je zadatak za sve

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan pohvalio je šefa policije Brčkog Gorana Pisića i glavnog tužioca Distrikta Zekeriju Mujkanovića za napore koje njihove institucije poduzimaju kako bi identificirale i procesuirale pokušaje izbornih krađa. Supervizor se takođe sastao sa predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem kako bi naglasio važnost donošenja odgovarajućih kazni protiv osoba osuđenih za pokušaje uzurpiranja biračkog prava koje predstavlja temelj demokratskog društva.

„Pokušaji manipuliranja izbornim procesom, a posebno putem lažnog glasanja u odsustvu, prijete da ugroze pozitivan reformski narativ koji imamo u Brčkom u proteklih 18 mjeseci. Stanovnici Brčkog trebali bi organima za provođenje zakona dostavljati svaku informaciju koju imaju o izbornim krađama. Kako smo imali priliku vidjeti, ti organi će poduzeti potrebne mjere u vezi s tim“, naglasio je supervizor.

Šefica Izborne komisije Distrikta Andrea Štrkalj Mrkonjić upoznala je supervizora sa pripremama za izbore koje se trenutno odvijaju u Distriktu. Supervizor i gospođa Štrkalj Mrkonjić saglasili su se da birači u Distriktu trebaju imati povjerenja da će njihovi glasovi biti prebrojani. Sva biračka mjesta, od trenutka otvaranja pa sve do prebrojavanja glasova na kraju dana, nadgledat će nezavisne organizacije civilnog društva u okviru inicijative koju financiraju EU, SAD i OSCE.

Supervizor je informirao gospođu Štrkalj Mrkonjić i o uvjeravanjima koja je dobio od gradonačelnika i predsjedavajućeg Skupštine o izdvajanju neophodnih sredstava kako bi se osiguralo da sva biračka mjesta budu adekvatno opremljena ličnom zaštitnom opremom da bi se glasanje odvijalo u zdravstveno sigurnom okruženju.

U tom kontekstu, birački odbori moraju osigurati strogo poštivanje epidemioloških preporuka, a da se pri tome ne ograničava puni pristup koji trebaju imati nezavisni posmatrači, dodao je supervizor.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Scanlan: Reforme u Brčkom su počele, ali predstoji još mnogo posla

Radio Brčko

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić danas glasao u Brčkom

Radio Brčko

СИПА ухапсила осам особа због ратних злочина на подручју Невесиња и Мостара

Radio Brčko