RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Tempo provođenja reformi mora se ubrzati

Tokom dvodnevne posjete Brčkom, supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan sastao se sa predstavnicima vlasti Distrikta, te političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini Distrikta, i s njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u Distriktu koja za cilj imaju poboljšanje javnih usluga i poslovnog okruženja.

„Zajednički cilj političkih predstavnika Distrikta trebao bi biti ostvarenje dobrobiti za Distrikt i sve njegove građane, a kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese“, rekao je supervizor Scanlan.

„Prosperitet za sve građane Distrikta moguć je samo ukoliko se tempo provođenja reformi, uspostavljen početkom godine, ubrza. Pokazatelji napretka će biti okončanje procesa fiskalizacije do kraja juna i usvajanje novog zakona o budžetu najesen. Jačanje vladavine prava i veća transparentnost u procesu usvajanja budžeta pomoći će u ostvarivanju većih prihoda i promovirati bolju fiskalnu disciplinu koja je potrebna kako bi javne usluge u potpunosti ispunjavale potrebe građana.

Rebalans budžeta predstavlja šansu za Distrikt da iskoristi vlastite resurse za popravku mosta Brčko-Gunja,  kao kratkoročno rješenje. Ovo je bolji način trošenja novca poreskih obveznika za dobrobit zajednice nego uobičajena praksa preraspodjele 10 miliona KM kroz amandmansko djelovanje na budžet.

Pored toga, ubrzana implementacija ključnih infrastrukturnih projekata, uz promjene zakona kako bi se privukla ulaganja, trebaju biti prioriteti za vlasti Distrikta. Tehnički, modernizacija Luke Brčko bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Time će se samo privući slične donatorske inicijative i, zajedno s naporima da se osigura održivo snabdijevanje energijom – uključujući i kroz usvajanje nove energetske strategije te novih zakona u oblasti energetike do polovine 2020. – dodatno će unaprijediti javne usluge, potaknuti nove podsticaje za poslovanje i osigurati nova radna mjesta.

To je ono što birači u Brčkom imaju pravo očekivati od svojih izabranih lidera i trebaju ih držati odgovornim, što podrazumijeva i podršku liderima ukoliko ovi ciljevi budu ostvareni. Ukoliko Brčko istrikt ispuni svoj dio obaveza, može računati na partnersku ulogu međunarodne zajednice dok traži partnere među bh. vlastima koji su opredijeljeni da djeluju u skladu sa pozitivnim praksama javnog upravljanja,“ zaključio je supervizor.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor Scanlan: Brčkom predstoje najteže, ali najvažnije reforme

Radio Brčko

Супервизор за Брчко Скенлан у посјети Дистрикту

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Prioritet vlasti u Brčkom mora biti Brčko distrikt

Radio Brčko