RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Супервизор Скенлан и амбасадор Аустрије Хартман посјетили дистрикт Брчко

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић, његов замјеник Анто Домић, предсједник Скупштине Брчко дистрик Синиша Милић и његов замјеник Иво Филиповић данас су се у Градској вијећници састали с амбасадорком Републике Аустрије у БиХ, Њ. Е. Улрике Хартман и Мајклом Сканланом, првим замјеником Високог представника и супервизором за Брчко дистрикт. Амбасадорку Аустрије у БиХ и супервизора за Брчко званичници Дистрикта информисали су о плановима и обавезама власти у Дистрикту као и о најважнијим инфраструктурним пројектима.

Градоначелник је казао да је Аустрија земља која је велики пријатељ БиХ и која непосредно помаже вијековима, а како је нагласио, посебно у посљедњих неколико деценија.

„На састанку смо их информисали о краткорочним обавезама које смо пред себе поставили посебно у законодавном поступању и врло брзо ћемо донијети Закон о сукобу интереса што је јако важно у испуњавању наших обавеза и зацртаних приоритета придруживању и чланству Европској унији. Такође, информисали смо их и о нашим важним инфраструктурним пројектима, између осталог и о пројекту водоснабдјевања Брчког, тј. о главном транспортном цјевоводу који је помогнут непосредно од стране аустријске амбасаде са преко 450.000 евра чиме Аустрија поново потврђује да је наш велик пријатељ“, казао је Кадрић додајући да ће испунити и њихова одређена очекивања када су у питању инвестиције које долазе из Републике Аустрије и дјелују на подручју Дистрикта.

„Једна од тих је SCO групација Бимал која има велике планове на подручју Дистрикта и гдје ће са Владом Дистрикта врло брзо радити на реализацији успостављања слободне економске зоне у бившој бази МекГоверн“, изјавио је Кадрић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је у претходном периоду Дистрикт урадио много тога, да је донесено низ закона, као што су Закон о буџету, Закон о удружењима и фондацијама, као и Закон о мирном окупљању, те да су сви претходни прописи донесени у сарадњи са ОХР-ом.

Милић је подсјетио да је Дистрикт покренуо низ пројеката уз подршку међународне заједнице, те да је опредијељен за реформски пут јавне управе, за шта очекује њену и подршку Аустрије.

Амбасадорка Аустрије у БиХ Њ. Е. Улрике Хартман казала је да је Аустрија заинтересована да подржава Брчко дистрикт и да то планира и у будућности.

„Највећа инвестиција у Дистрикту је управо аустријска фирма Бимал Аграна и како чујем постоји и намјера и жеља да се још много инвестира у наредним годинама како би се створило још више радних мјеста у Дистрикту. Сада је почетак мандата и право је вријеме за власт да донесе одлуке и да сарађују са Бималом. То ће бити успјех и уједно велики сигнал за друге потенцијалне инвеститоре из ЕУ и Аустрије да долазе овдје. Брчко је близу границе ЕУ, близу ауто-пута, има луку и мислим да може бити примјер БиХ“, казала је Хартман.

Мајкл Сканлан, први замјеник Високог представника и супервизор за Брчко дистрикт БиХ, казао је да се овим састанцима шаље снажна порука.

„Брчко може заиста понудити квалитет живота какав сви грађани Дистрикта очекују ако је спремно да успостави одговарајући законски оквир и да на транспарентан начин прошири своја буџетска средства, да се укључи у спровођење реформе јавне управе, да створи једно окружење које ће бити окружење у којем су инвеститори добродошли како страни тако и домаћи. Такође, Брчко може показати и остатку БиХ шта је могуће постићи у БиХ. Вријеме да се дјелује је сада и мјесец март је мјесец од кључног значаја“, нагласио је Сканлан.

Након састанка са званичницима дистрикта амбасадорка Аустрије и супервизор за Брчко дистрикт  посјетили су и ЈП „Лука Брчко“. Алија Османбашић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Лука Брчко” заједно са сарадницима је госте упознао са пројектима и будућем развоју овог предузећа. Супервизор Мајкл Скенлан и амбасадор Аустрије Улрике Хартман су у разговору са руководством „Луке“ изразили наду да ће “Лука Брчко” израсти у једну савремену луку са приступним путевима, жељезницом и  оперативном обалом и бити замајац развоја не само дистрикта него и цијеле БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Čestitka dopredsjednika Skupštine povodom 25. studenoga – Dana državnosti BiH

Radio Brčko

Митровић и Скенлан разговарали о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд кроз Брчко дистрикт

Radio Brčko

Brčko: U JP “Luka” specijalnom dizalicom izvršen pretovar vangabaritnog tereta

Gorana Antić