Brčko

Brčko: Praktična nastava u srednjim školama uz određene izmjene

Praktična nastava u brčanskim srednjim školama zbog koronavirusa i obustave nastave krajem prethodne godine, odvija se s određenim izmjenama, pa je tako određeni dio praktične nastave koji se odvijao kod poslodavaca, prebačen u prostorije u pojedinim srednjim školama.

Predstojnik Pododjela za srednje obrazovanje Slavoljub Bašić kaže kako su uvjeti realizacije praktične nastave u ovakvim uvjetima dosta složeni, te zahtjevaju mnogo truda i umijeća od strane menadžmenta škola i nastavnog osoblja.

„Veliki teret je na školama koje su u obvezi da naprave reorganizaciju planova u cilju iznalaženja rješenja kako bi učenici u kontinuitetu mogli nastaviti praktičnu obuku i usvojiti određena znanja za pojedina zanimanja i zvanja, a ujedno i ostvariti potreban fond sati“, rekao je Bašić.

Određeni dio praktične nastave u Poljoprivredno-medicinskoj školi, koji se izvodio kod poslodavaca zbog specifičnosti zanimanja koje nudi ova škola, prebačen je u kabinete unutar školske zgrade.

„Nastavno osoblje ulaže zaista veliki trud i rad kako bi što kvalitetnije učenicima u kabinetu dočarali taj dio nastave koje su oni trebali izvoditi izvan škole. Učenici se zaista dobro snalaze, a to je sve doprinijela naša opremljenost kabineta i angažiranost profesora i nastavnika praktične nastave. Mislim da ova generacija ipak neće biti oštećena sa znanjem i da ćemo to sve uspješno da dovršimo“, rekla je ravnateljica Poljoprivredno medicinske srednje škole, Marica Markić.

U srednjoj Tehničkoj školi, kaže ravnatelj Dejan Nikolić, uz obustavu nastave u studenom i dijelu prosinca, po pitanju izvođenja praktične nastave ipak nije bilo većih izmjena, no napominje kako bi upravo ta obustava mogla utjecati na utvrđivanje i cjelovito stjecanje potrebnog znanja.

„Izgubili smo određeni broj sati koji se ne može stići nadoknaditi. Učenici će prijeći svo gradivo koje je predviđeno nastavnim planom i programom, ali definitivno imaju manje vremena za utvrđivanje gradiva za koje bi oni trebali utvrditi kroz vježbe“, rekao je Nikolić.

Uz određene izmjene, ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije koja bi iziskivala ponovnu obustavu nastave, školska godina u brčanskim srednjim školama će se uspješno privesti kraju, uz izvršenje predviđenog nastavnog plana i programa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button