RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor: Suočavanje sa krizom zbog koronavirusa je prilika da Brčko distrikt pokaže kako se zajednica može držati zajedno

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan izrazio je punu podršku naporima institucija Brčko Distrikta na očuvanju zdravlja stanovništva i sprečavanju širenja virusa COVID-19. Tijesna suradnja i koordinacija vlasti Distrikta sa predstavnicima drugih nivoa vlasti, uključujući Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, za svaku su pohvalu i od ključnog su značaja za uspješno nošenje sa izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Supervizor je posebno pohvalio odličan profesionalni rad i koordinaciju između Policije Brčko Distrikta BiH, Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, Tužilaštva Posavskog kantona, Tužilaštva BiH te Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine koji su doveli do hapšenja graničnog policajca koji je omogućio nelegalan ulazak u BiH za tri osobe koje su doputovale iz visokorizičnog područja. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i pravosudnih tijela, ove tri osobe su locirane i naložena im je izolacija, a pripadnik Granične policije je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo u oblasti korupcije.

Supervizor poziva sve građane da se ponašaju odgovorno, te da pažljivo slijede upute medicinskih stručnjaka i relevantnih institucija. To uključuje sprečavanje izlaganja koliko god je to moguće, obavljanje poslova u virtualnom obliku kada god je to moguće, socijalno distanciranje, prijavljivanje nadležnim organima ukoliko ste putovali u visokorizična područja te samoizolaciju ukoliko je takva mjera izrečena. Tu zvaničnici Brčko Distrikta imaju priliku da služe za primjer drugima, što je signal pravog liderstva. Visoki predstavnik, osoblje OHR-a i ja sâm se pridržavamo ovih smjernica.

Svi segmenti društva moraju raditi zajedno kako bi na ovu krizu odgovorili ozbiljno i odgovorno. Što prije ova kriza prođe, prije će se građani moći vratiti u dnevnu rutinu, a vlasti će moći nastaviti rad na provođenju suštinske dobre uprave, infrastrukturi i inicijativama koje za cilj imaju rast privatnog sektora, a što će stvoriti bolju budućnost za Distrikt.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Svečana akademija u povodu 22. rođendana Distrikta

Admir Kadrić

OHR: Supervizor se mijenja, ali plan reformi za Brčko ostaje nepromijenjen

Radio Brčko

Sarajevo: Supervizor za Brčko pozvao građane Brčkog da izađu na izbore 2. oktobra

Vladimir Matijević