RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sutra u 6 nastavak pokušaja saniranja nasipa kod Kopanica

Ekipe inženjeraca, volontera i Oružanih snaga BiH oko 22 sata povukli su se sa nasipa u Kopanicama gdje su od ranog jutra pokušavali sanirati nasip kojeg je sava provalila u dužini od oko stotinjak metara. Unatoč silnom trudu, nije postignut željeni učinak. Kako nam se požalio predsjednik ronilačkog kluba “Nemo” iz Brčkog, Neđo Mićić Tulija, zakazali su helikopteri.

Iako je gradonačelnik Anto Domić cijeli dan molio sve u zemlji da nam pošalju helikopter sposoban za transport teških čeličnih konstrukcija kojima bi se krpio nasip, nitko nam nije mogao pomoći, kaže Tulija. On napominje da su nakon toga pokušali rušiti stabla i s njima praviti privremenu branu kako bi barem usporili isticanje save preko nasipa, ali silina vode je bila prejaka.

No, unatoč svemu spasioci ne odustaju. Zbog skoro nikakve vidljivosti, večeras su morali prekinuti pokušaje i vraćaju se rano ujutro nazad sa teškom mehanizacijom. U međuvremenu su dobili obećanje da će im stići jedan helikopter koji će moći do nasipa u Kopanicama prevesti teške čelične konstrukcije i džambo vreće spijeskom kako bi s time pokušali zakrpiti nasip. Na stadion u Dubravama su dovezene pomenute konstrukcije, a volonteri u Brčkom večeras su već pčoeli pripremati vreće pijeska za nasip kako bi se cijela akcija što brže izvela.

Spasilački timovi cijelu noć dežuraju i obilaze poplavljeno područje te evakuiraju stanovništvo. Prihvatni centar u Brčkom radi neprestano a i građani se dobro odazivaju u pomoć. Već su počeli pristizati i rvi kontigenti pomoći izvan Brčko distrikta a za očekivati je sutra više pomoći.

nasip 2 konstrukcija za nasip 2 Akcia 2

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.