RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Свакодневне интервенције ватрогасаца на гашењу пожара у Брчком

У последњих петнаестак дана, припадници Професионалне ватрогасне јединице у Брчком свакодневно интервенишу на гашењу пожара који се углавном јављају на отвореном простору, али и у становима.

Љубан Иљић, шеф Одсијека за заштиту од пожара и спашавање је, и овом приликом, упутио апел грађанима да због високих температура ваздуха у наредном периоду буду опрезнији и не пале ватру ван обезбијеђеног простора.

Професионална ватрогасна јединица, каже Иљић, има довољан број људи и  материјално – техничких средстава и спремни су у сваком тренутку одговорити на  упућене позиве.

„С обзиром на сталну употребу опреме и возила често долазимо у ситуацију да имамо кварове, али трудимо се да те кварове што хитније разријешимо и успијемо одговорити на сваку дојаву о пожару или било којој другој несрећи“, истакао је Иљић.

Он напомиње да је протеклих мјесеци примљено око 30 одсто извршилаца који су тренутно на обуци и који ће касније радити у подручним одјељењима. На тај начин је свака смјена појачана са три до четири извршиоца.

На питање колико је ватрогасцима потребно да, након дојаве, стигну на мјесто пожара у случају да се  пожар десио на подручјима уз рубне дијелове  дистрикта, Иљић каже да Ватрогасна јединица по дојави излази из Варогасног дома за један минут.

Љубан Иљић

„Нама су тренутно кризна мјеста у јужном дијелу дистрикта – дио Маоче и Исламовца и источни дио – Ражљево и Попово Поље, гдје од позива до доласка на мјесто интервенције прође некада више и од пола сата“, рекао је Иљић.

Планом заштите од пожара у дистрикту ишло се на дислоцирање дијела материјалних средстава и људства на одређена подручја како би се вријеме интервенције скратило на што краћи рок. Европски стандарди се крећу, каже Иљић, од шест до седам минута.

Стављањем у функцију нових Ватрогасних домова, највјероватније почетком идуће године, биће постигнути и ти стандарди. Иљић подсјећа да је уз градњу Ватрогасних домова оживљен рад Ватрогасних друштава који у свом саставу имају 125 обучених ватрогасаца и који у сваком тренутку могу бити ангажовани на потребама заштите и спашавања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Топлотни вал у Европи, шумски пожари проширили се Средоземљем

Radio Brčko

Хрватска: Смртно страдао ватрогасац

Radio Brčko

Požar u Konjicu još aktivan, u Neumu potrebna pomoć iz zraka

Radio Brčko