RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tehnička škola Brčko obilježila Međunarodni dan demokratije i sedmicu demokratije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana demokratije i sedmice demokratije danas je u prostorijama Tehničke škole u Brčkom održana tradicionalna debata i okrugli stol učenika na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

U brčanskoj srednjoj Tehničkoj školi i ove godine je tradicionalno po peti put organizovan okrugli stol. Tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je „Promocija demokratskih vrijednosti i ljudskih prava u Brčko distriktu“, a na kojem je prisustvovao i prim. dr. Zijad Nišić gradonačelnik Brčko distrikta koji je ovom prilikom kazao da je korupcija velika prepreka u sprovođenju demokratije u BiH.

“To je velika pošast koja je prisutna u svim segmetnima našeg društva i po mnogim studijama BiH prednjači po korupciji, a prema nekim procjenama demokratičnosti naša država se stacionirala na 37. mjesto od 100 opserviranih zemalja u tom smislu. Ona se nalazi u grupi zemalja u razvoju gdje korupcija ima najplodnije tlo“, rekao je Nišić.

Prema riječima Nišića prisustvo mladih u procesima donošenja odluka nažalost nije na zadovoljavajućem nivou, te je dodao da ovakve aktivnosti ohrabruju buduće akademske građane BiH i da će demokratija u našem društvu imati dobru perspektivu.

Direktor škole, Dejan Nikolić iskazao je svoje zadovoljstvo što je Tehnička škola i ove godine organizovala okrugli stol, ističući da je ovo prilika da se mladi bolje upoznaju sa demokratijom u praksi.

„Gledajući dugi niz godina unazad naši učenici su osvojili brojne nagrade na takmičenjima u demokratiji kako  u našem gradu, tako u regionu i ostatku svijeta. Ovakve aktivnosti su i bit demokratije jer učenici imaju priliku direktno postaviti pitanje prvom čovjeku grada i da se bolje upoznaju kako funkcioniše sistem vlasti, te da ukažu na probleme i iznesu svoje primjedbe“, dodao je Nikolić.

Profesorica demokratije u Tehničkoj školi Nusreta Džinić naglasila je da se na ovaj način želi ukazati na probleme i podstaknuti učenike da budu aktivniji sudionici društvenih zbivanja.

„Mi ne želimo da demokratija bude samo tehnička i deklarativna nego da se zaista sprovede u suštini i dobro je što mladi imaju priliku da neposredno komuniciraju sa predstavnicima vlasti i da to nije bauk. Također, ovo je prilika da ih motivšemo da nauče kako pokretati inicijative i realizovati svoje ideje“, kazala je Džinić.

Međunarodni dan demokratije uspostavljen je rezolucijom  Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2007. godine pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obilježavaju s ciljem promovisanja i jačanja demokratije u svijetu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.