RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tri učenice brčanske Gimnazije boravile na Medijskoj akademiji u Berlinu

U periodu od 29. novembra do 2. decembra 2023. godine, učenice odjeljenja III-4,  Magdalena Radić, Lamija-Saliha Čačković i Edna Čorbadžić, koje nastavu njemačkog jezika pohađaju po naprednom programu Njemačka jezička diploma (DSD) su sa profesoricom njemačkog jezika, Tanjom Pavlović, otputovale na Medijsku akademiju za učenice #SocialMediaAcademy #HerMediaMoves, koja je održana u Berlinu u Centrali za njemačko školstvo u inostranstvu #ZfA uz podršku Društva za međunarodnu saradnju SR Njemačke #GIZ i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke #Auswärtiges Amt.

Na Akademiji su učestvovale zajedno sa tri učenice sarajevske Treće gimnazije, Henom Alibalić, Elom Čolić i Linom Suliman Hassan..

Cilj ove Medijske akademije bio je ujediniti sve učesnice iz sedam zemalja sa tri kontinenta na završnoj konferenciji u Berlinu, ojačati njihove medijske i socijalne kompetencije, naučiti ih kako da analiziraju i pravilno koriste informacije koje su im dostupne na internetu, pomoći im da steknu otpornost na negativne strane medija i ujedno poboljšati njihovo znanje njemačkoga jezika.

Djevojke su na ovu konferenciju bile pozvane zahvaljujući svome radu i trudu koji su pokazale tokom Medijske akademije u Sarajevu, održane septembra ove godine.

Edna Čorbadžić izabrana je za medijskog ambasadora iz Bosne i Hercegovine, te je zajedno sa profesoricom dala intervju o svome iskustvu i znanjima koje je zahvaljujući ovoj prilici stekla.

Profesorica i učenice su dva dana provele na interaktivnim radionicama u organizaciji odjeljenja za internacionalne projekte Centrale za njemačko školstvo u inostranstvu – Deutsche Auslandschularbeit International, gdje su takođe imale priliku slušati edukativno predavanje o medijskoj manipulaciji koje su predočile predstavnice njemačkog medijskog servisa – Deutsche Welle.

Odlazak u Berlin obilježile su i posjete Parlamentu Savezne Republike Njemačke, gdje su obišle prostorije i razgovarale sa zaposlenicima, te posjeta Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem se trećeg dana boravka održavala konferencija “Voices from Around the Globe” na temu “Nema mjesta nasilju nad ženama”.

Tokom te konferencije stekle su nova značajna poznanstva, te su pratile dva interaktivna panela na kojima su se vodile diskusije o značaju feminizma i situacijama u kojima se žene širom svijeta nalaze.

Uprkos tome što je povratni let bio otkazan, dobra volja naših učenica, koje su dobile priliku da provedu jedan dan i u Beču, nije narušena. Tako su dodatno poboljšale svoje komunikacijske vještine na njemačkom jeziku.

Učenice su veoma sretne što im je ova prilika pružena, spremne su prenijeti novostečena znanja i vještine svojim profesorima i vršnjacima, ali i u lokalnoj zajednici, održavati nova prijateljstva i nadaju se sličnim projektima u budućnosti.

Međusobno su se složile da su pripadnice ženskog spola češće žrtve medija nego pripadnici muškog spola, zbog čega se iskreno nadaju da će i one same, zahvaljujući ovom iskustvu, biti dio promjene ovakvog stanja u društvu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.