RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo BD BiH otvorilo istragu protiv većeg broja lica zbog sumnje da su organizirala kriminalnu grupu za uvoz i nezakonit promet roba

Nastavljajući procesuiranje organiziranog kriminala, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je istragu protiv većeg broj fizičkih lica zbog sumnje da su preko povezanih preduzeća organizirala kriminalnu grupu za uvoz i nezakonit promet roba.   U tom pravcu, pod nadzorom ovog tužilaštva, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH i MUP-om Tuzlanskog kantona, realizirala je 18. oktobra operativnu akciju „WEB“, izvršivši pretrese u četiri grada, na ukupno sedam lokacija.

U okviru sveobuhvatne istrage i koordinirane saradnje Tužilaštva i navedenih policijskih agencija, tri fizička lica osumnjičena su da su s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi organizirala kriminalnu grupu za vršenje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala. Sumnja se da je ova grupa, preko povezanih pravnih lica, u periodu od 2019. do 2022. godine, uspostavila sistem uvoza i nezakonitog prometa raznih vrsta roba u BiH. Uvoz su vršili preko jednog pravnog lica, da bi zatim manji dio robe prodali na legalan način, a veći dio ilegalno plasirali na tržište korištenjem web shopova i internet platformi Facebook i OLX.ba, putem većeg broja kreiranih on-line naloga. Robu prodatu s izrazito niskom prodajnom maržom razduživali na dva pravna lica u njihovom vlasništvu, kao robu prodatu u maloprodaji, a za evidenciju prodatih artikala uspostavljen je sistem dvojnog knjigovodstva. Sve transakcije obavljane su gotovim novcem koji je osumnjičenima, direktno od krajnjih kupaca, dostavljao pružalac usluge brze pošte. Tako pribavljen novac korišten je za plaćanje provizije licima koja su upravljala online prodajnim platformama, plaćanje internet reklama korištenjem dopunjivih bankovnih kartica, ali i za polog pazara na račune pravnih lica za prikazani promet u maloprodaji, dok je ostatak novca u gotovini legaliziran kupovinom luksuznih automobila i nekretnina.

U pretresima lica, stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari, kompjuterskih sistema i uređaja za pohranjivanje kompjuterskih i elektronskih podataka izvršenim 18. oktobra na području Sarajeva, Tuzle, Lukavca i distrikta Brčko, privremeno su oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku. Usto, privremeno je oduzeto oko 24 800,00 KM, 79 925,00 Eura, šest računara, jedan laptop, kao i veća količina podataka u digitalnom obliku. Po provedenoj akciji WEB, Tužilaštvo distrikta Brčko u tijesnoj saradnji sa SIPA-om i Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela Organizirani kriminal (iz člana 336 Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) u vezi s krivičnim djelima: Poreska utaja (iz člana 267), Podnošenje lažne poreske prijave (iz člana 270), Pranje novca (iz člana 265), Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava (iz člana 255), Neovlaštena upotreba tuđe firme (iz člana 258), Obmana kupaca  (iz člana 259) i Nedozvoljena trgovina (iz člana 261).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.