RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distriktu BiH održan okrugli sto o zakonskim pravima nacionalnih manjina

U organizaciji Vijeća nacionalnih manjina i Udruženja za nacionalne manjine „Svi zajedno“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine danas je u hotelu „Jelena“ održan okrugli sto u povodu obilježavanja „Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj dana“.

Član udruženja „Svi zajedno“ Slobodan Čikarić naveo je da je cilj organiziranja okruglog stola poboljšanje komunikacije s predstavnicima institucija, medija, akademske zajednice i udruženjima koja se bave pitanjima zaštite i ostvarivanja zakonskih prava nacionalnih manjina. On je kazao da se današnji dan kulturne raznolikosti odvijao kroz dijalog u cilju daljnjeg razvoja ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

„Prepoznali smo da je ovo nama najbitniji datum zašto što želimo kod svih nacionalnih manjina da sačuvamo taj naš kulturni identitet jer je on, ustvari, duhovna i moralna kičma jednog naroda“, kazao je Čikarić.

Zamjenica predsjedavajuće Vijeća nacionalnih manjina pri Skupštini Brčko distrikta BiH Lidija Ljubojević poručila je da svi mi osobno, kolektivno i institucionalno trebamo razvijati empatiju prema pripadnicima nacionalnih manjina koji gravitiraju, borave i žive na teritoriju Brčko distrikta. On je rekla da mi trebamo jednostavno biti naslonjeni jedni na druge i da se predstavimo da postojimo ovdje, da smo zajedno i da je to suživot, kako nacionalnih manjina, tako i predstavnika konstitutivnih naroda Brčko distrikta.

Zastupnica romske nacionalne manjine u brčanskoj Skupštini Mejra Šečić rekla je da očekuje da konačno bude postignut dogovor identičan tretmanu nacionalnih manjina u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, kako bi se znalo koliko je do sada i koliko još pomoći treba pružiti Romima u Distriktu.

Zastupnik turske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta BiH Alija Denjagić izjavio da od današnjeg okruglog stola očekuje da nadležni organi, kao i do sada, nastave brinuti o nacionalnim manjinama na način da im omoguće sva prava i ispune svoje obaveze koje su im ustupili tokom proteklog perioda.

Ispred Vlade okruglom stolu prisustvovao je Nedim Hamzabegović, šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.