RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

U proteklih 50 godina zbog ekstremnih vremenskih uslova smrtno stradala dva miliona ljudi

Ekstremni vremenski i klimatski događaji širom svijeta ubili su više od dva miliona ljudi i prouzrokovali ekonomsku štetu od 4,3 biliona dolara u posljednjih pola vijeka, objavila je danas Agencija Ujedinjenih nacija.

U saopštenju za javnost Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je navela da je od 1970. do 2021. prijavljeno ukupno 11.778 vremenskih, klimatskih i vodenih događaja i da se više od 90 posto prijavljenih smrtnih slučajeva u svijetu dogodilo u zemljama u razvoju.

Organizacija navodi i da su poboljšana rana upozorenja i koordinisano upravljanje katastrofama smanjili broj ljudskih žrtava u posljednjih 50 godina.

U izvještaju se navodi da su Sjedinjene Američke Države zabilježile 1,7 biliona dolara, ili 39 posto globalnih gubitaka.

“Međutim, najmanje razvijene zemlje i male ostrvske države u razvoju pretrpile su neproporcionalno visoke troškove u odnosu na veličinu njihovih ekonomija”, navode iz WMO.

Izvještaj je objavljen povodom Svjetskog meteorološkog kongresa da bi se omogućilo da usluge ranog upozorenja stignu do svih na Zemlji do kraja 2027. godine.

“Najugroženije zajednice, nažalost, snose najveći teret vremenskih, klimatskih i opasnosti povezanih s vodom”, rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Navodi se da ukupan broj poginulih od 22.608 u 2020. i 2021. godini pokazuje pad mortaliteta u odnosu na godišnji prosjek prethodnih deset godina.

Ipak, ekonomski gubici su se povećali, a za to su uglavnom odgovorne oluje.

“Ekstremne temperature bile su vodeći uzrok prijavljenih smrtnih slučajeva, a poplave su vodeći uzrok ekonomskih gubitaka”, piše u izvještaju.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.