Brčko

U Brčko distriktu u 2022. godini više umrlih nego rođenih

Prema izvješću Pododjela za matičnu evidenciju Vladinog Odjela za javni registar, u protekloj 2022. godini bilježi se pad broja upisa u matičnu knjigu umrlih i to za preko 17 posto.

„Statistički podaci Pododjela za matičnu evidenciju pokazuju pad broja umrlih u prethodnoj godini kada je u knjigu umrlih upisano 1.370, dok u 2021. godinu je broj upisanih u matičnu knjigu umrlih iznosio 1.655“, kazao je voditelj Pododjela za matičnu evidenciju Miroslav Marojević.

Prema izvješću u matičnu knjigu rođenih bilježi se porast upisa za oko 3%, te je u 2022. godini izvršeno 1.042 upisa dok je u 2021. godini taj broj iznosio 1.009.

„U prethodnoj godini bilježimo i porast od 6% broja upisanih vjenčanja, ti jeste u 2022. godini upisano je njih 664 u odnosu na 2021. godini kad je bilo upisano njih 622. Od ukupno 664 vjenčanja, čak 468 izvršili su naši matičari dok se ostali broj upisanih vjenčanja odnosi na građane koji su brak zaključili izvan Brčko distrikta“, dodao je Marojević.

Također, izvršen je upis za 1.424 entitetska državljanstva, što znači da je unazad 10 godina preko 45.000 građana Brčko distrikta ostvarilo svoje pravo na stjecanje ili promjenu entitetskog državljanstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!