Brčko

Suvremena obitelj sve više poprima oblike sekundarne zajednice

 Obitelji i odgovor na klimatske promjene ovogodišnja je tema Međunarodnog dana obitelji, koji se u svijetu obilježava 15. svibnja.

Mersiha Žmirić, prof. pedagogije, smatra da uloga obitelji kao primarne zajednice sve više poprima sekundarne oblike, zbog čega roditelji nerijetko odgojiteljima u obrazovnim ustanovama prepuštaju svoju ulogu.

“Kada čujemo riječ obitelj, to nas odmah aasocira na sreću, osjećaj sigurnosti i blagostanja. Današnja djeca zbog napretka tehnologije imaju neku svoju viziju života, što je razumljivo zbog brzine življenja. Tako da generalno imamo problem jer djeca ne odrastaju po formuli “normalne” sredine. To vidimo na primjeru nedjeljnog ručka, kojih je sve manje i manje. Roditelji koji mnogo rade, žele se i odmoriti, pa odgoj djece znaju prepustiti odgojno-obrazovnim institucijama”, ističe Žmirić.

Na drugoj strani, nezaposleni roditelji, poput Ranke Ristić (31), diplomirane ekonomistice i majke petomjesečnog dječaka, ne mogu se lako suočiti s ulogom roditeljstva zbog, kako ova majka kaže iskrivljenih vrijednosti u društvu sadašnjice.

„S finansijskog aspekta jako je teško biti roditelj, posebno ako ste mladi“, ističe Ristićka, napominjući da je, iako najteža, uloga roditelja najljepša u životu.

Psiholog Miroslav Marojević mišljenja je da obiteljske navike sve više blijede, te da roditelji nerijetko nemaju vremena ni da poslušaju ono što im dijete kaže. On također smatra da nam nedostaju nedjeljni ručkovi, odnosno otvorena komunikacija, koja predstavlja temelj jedne zdrave zajednice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close