Brčko

U Brčko stiglo 20.000 kineskih vakcina

U večernjim satima sinoć je u brčanski Dom zdravlja stiglo 20.000 kineskih vakcina namijenjenih za cijepljenje građana Brčko distrikta protiv Covid 19.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić podvukao je da je ovo prva direktna nabavka vakcina koju je Distrikt nabavio svojim ličnim angažmanom, a za šta je izdvojeno oko 1,2 miliona maraka.

Uz poziv građanima da se obavezno vakcinišu i zaštite sebe i druge od virusa korona, Kadrić je kazao da je ovo izuzeno veliki uspjeh za ovako malu zajednicu, zahvalivši se pri tome šefu Odjela za zdravstvo koji je bio direktno angažiran prilikom nabave vakcine.

Prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU „Medicinski centar“ Brčko pojasnio je da sa ovom pošiljkom vakcina, uz dosadašnje i buduće nabave, Brčko distrikt sada ulazi u fazu masovne vakcinacije.

Prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU “Medicinski centar” Brčko

„Do sada je Distrikt kroz Covax mehanizam naručio 32.000 vakcina što je bilo dovoljno za 16.000 stanovnika“, rekao je Kadrić pojasnivši da je za to plaćeno 547.000 KM zbog građana Brčko distrikta, ali i poreskih obveznika i dodao da je do sada kroz Covax sistem Brčko distriktu sukcesivno isporučeno 6.440 doza vakcina, kroz program EU4Health isporučeno je 3.510, dok je putem donacija pristiglo 4.380 doza vakcina.

Zaključno sa 08.07 za vakcinaciju se prijavilo 12.338 građana Distrikta, a potpuno je vakcinisano 4.942 lica. Prvom dozom vakcinisamo je 6.397 građana, što znači da je vakcinacijom do sada obuhvaćeno oko 11.500 građana Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!