RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Словенија: Транзит без ограничења до 15. августа, привредници и превозници морају да се вакцинишу

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да ће привредници и превозници морати да се вакцинишу против вируса корона, имајући у виду да је одлука Словеније да укине раније донесена ограничења у вези са транзитом и међународним транспортом кроз ту земљу – само упозорење, јер су границу отворили до 15. августа.

“Упутили смо Словенији допис и они су то уважили и границу отворили до 15. августа. Видјећемо шта ће бити након тога”, рекао је Васић и подсјетио да је Комора организовала вакцинацију домаћих привредника и у Србији.

У Привредној комори Српске истичу да ће свакако епидемиолошка ситуација диктирати даља кретања, а најаву словеначких власти да пооштре мјере за све оцјењују изненађујућом, пише данас “Глас Српске”.

“Словенија је међу нашим најважнијим спољнотрговинским партнерима и у овом тренутку сарадња са тамошњим привредницима је интензивирана и постоји велики интерес словеначких привредника за јачањем те сарадње. Слиједи договарање и усаглашавање неких нових послова и свака забрана може се негативно одразити на унапређење сарадње”, рекао је портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Предсједник Удружења превозника Српске Никола Грбић рекао је за “Глас Српске” да су најављена ограничења од Словеније била неозбиљан потез.

“У једном тренутку доносе забране, потом их укидају и кажу да је дошло до забуне. То су заиста велики и непотребни стресови за превознике и привреднике и такве исхитрене одлуке и у будућности могу само да докрајче домаћу привреду”, истакао је Грбић.

Он је још једном апеловао да се што прије вакцинишу и професионални возачи, јер их је тренутно у Српској свега око пет одсто вакцинисаних против вируса корона.

Словенија је укинула раније донесена ограничења у вези са транзитом и међународним транспортом кроз ту земљу и кориговала одлуку, чиме се олакшава транспорт робе и путника кроз ову земљу.

Власти ове земље претходно су биле донијеле одлуку да сви који улазе у ту земљу морају имати потврду о вакцинацији, негативан “пи-си-ар” или антигенски тест, односно потврду да су преболовали вирус корона у посљедњих 180 дана, а тих услова нису били ослобођени ни професионални возачи који се са таквим мјерама нису сусретали ни у јеку пандемије.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Slovenija: Od 15. jula za ulazak na snazi ista pravila za sve, čak i za one u tranzitu

Radio Brčko

Pahor: Bosna i Hercegovina do kraja godine treba da dobije kandidatski status

Radio Brčko

Словенија уводи обавезну вакцинацију за државне службенике

Radio Brčko